DON BRANKOVI DANI MUZIKE I KOTORART TALENTI

U ponedjeljak, 22. jula KotorArt je predstavio još jenog mladog umjetnika u usponu. Crnogorski sopran Tamara Rađenović koja je studije završila na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu nastupila je u prepunoj Crkvi Sv. Duha, pred brojnim prijateljima i poštovaocima njenog rada. Ona je, u pratnji srpskog pijaniste Đorđa Stevana Nešića koji karijeru gradi u Sjedinjenim Američkim Državama, izvela arije i solo pjesme različitih stilova i kompozitora, kao što su Volfgang Amadeus Mocart, Antonio Vivaldi, Gaetano Doniceti, Frederik Šopen, Vinčenco Belini, Hoakin Rodrigo, Šarl Guno i dr.

 

DSC_2125.jpg

Svoj glas Tamara Rađenović je iskoristila za ulogu Julije u ariji iz opere Romeo i Julija Šarla Gunoa, koja se poverava svijetlom lirskom sopranu, kao i za tipske uloge koketnih mladih žena, obično poverene tzv. supreta-sopranu, poput Suzane u ariji u Mocartovoj Figarovoj ženidbi, odnosno Mizete u Pučinijevim Beomima. Pored toga, publika je imala priliku da sluša i ariju Irene iz Vivaldijeve opere Bajazit i Adine iz Donicetijeve opere Ljubavni napitak. Nekoliko solo pjesama španskih autora, Fernadna Obradorsa i Hoakina Rodriga, izazvale su salve aplauza, premda bi još upečatljiviji utisak ostavile izrazitije bravure unutar pjesme De los alamos vengo, madre iz zbirke Četiri ljubavna madrigala Rodriga, na primjer. Takođe, veći izazov za umjetnicu predstavljalo bi i izbjegavanje manira „padajućih glisanda“ onda kada ih nema u partituri, kao u slučaju pjesme L’enamouree Reinalda Ana, kako bi se preciznije odgovorilo na zahtjeve muzičkog teksta, a samim tim i stila.

DSC_2040.jpg
Tamara Rađenović nastupa na međunarodnim i nacionalnim koncertima, festivalima, a nedavno je debitovala u njujorškom Karnegi holu, kao i ranije na Mediteranskom operskom festivalu na Siciliji, 2017, kao Mimi u Pučinijevoj operi Boemi. Čuvena diva Monserat Kabaje izabrala ju je da pjeva na njenom gala koncertu u Saragosi u Španiji. Đorđe Stevan Nešić, koji svoju karijeru pijaniste gradi kao solista i kamerni muzičar, nedavno je održao koncerte srpske umjetničke muzike u Karnegi holu u Njujorku i Srpskom kulturnom centru u Parizu, kao i više koncerata u rodnom Beogradu. Učestvovao je u radu Kluba Liederkranz u Njujorku, zajedno s renomiranim baritonom Željkom Lučićem. Od septembra 2016. godine nastavnik je za vokalno podučavanje i korepeticiju na Koledžu za lijepe umjetnosti Univerziteta Karnegi Melon.
Od svog osnivanja prije osamnaest godina KotorArt pomaže mladim talentima da na njegovoj sceni steknu dodatno iskustvo i da se na samom festivalu susretnu s umjetnicima koji imaju izgrađene karijere svjetskog formata. Uz brojna imena koja su obogatila scenu Don Brankovih dana muzike, poput Miše Majskog, Nikolaja Luganskog, Denisa Macujeva, Iva Pogorelića, Valentine Lisice, Juđe Vang i drugih, za mladu umjetnicu Rađenović KotorArt postaje ključna referenca za buduću karijeru.
Boris Marković