KotorArt Akademija: majstorske radionice za muzičare, producente i menadžere u kulturi

Programi za mlade, neformalno obrazovanje i sticanje i razmjena znanja i iskustava i ove godine predstavljaju važan fokus Međunarodnog festivala KotorArt. Pored tradicionalnih, majstorskih radionica za mlade muzičare, ovogodišnji festival pruža prve radionice za muzičke i teatarske profesionalce. Sve radionice će se održati u periodu od 15. jula do 14. avgusta, a rok za prijavu je 26. maj.

KotorArt akademija nastavlja tradiciju održavanja majstorskih muzičkih radionica započetu prije više od dvije decenije, od samog početka Festivala. Nadareni mladi umjetnici iz zemlje, regiona i sa svih strana svijeta okupiće se u Kotoru, kako bi dodatno usavršili svoje muzičke i umjetničke vještine pod mentorstvom međunarodno priznatih profesora i višestruko nagrađivanih umjetnika. Ovogodišnji predavači su Jokut Mihailović za klavir čije će se majstorske radionice održati od 15. do 20. jula, Žil Apap /Gilles Apap/ za violinu koji će u Kotoru raditi od 28. jula do 1.avgusta, kao i  Kemal Gekić za klavir, čije će se majstorske radionice održati od 10. do 14. avgusta.

Novina ovogodišnjeg izdanja Festivala, predstavlja program KotorArt akademija za muzičke i teatarske profesionalce. Program je namijenjen producentima i menadžerima u kulturi, a njegov cilj je da kroz šestodnevni program, sačinjen od stručnih predavanja, mentorskih sesija i radionica, polaznicima pruži sveobuhvatan pregled različitih aktivnosti u domenu izvođačkih umjetnosti, sa fokusom na muziku i teatar. Svrha programa je da mladim profesionalcima aktivnim u domenima muzike i pozorišta obezbjedi prilagođenu podršku, kao i da doprinese unapređenju njihovih kapaciteta, razmjeni znanja i iskustava i umrežavanju.

KotorArt Akademija za muzičke i teatarske profesionalce održaće se od 24. do 29. jula 2024. godine u Kotoru. Ovogodišnji eksperti i predavači Akademije su: Gabrielle Bernoville, konsultantkinja za politike programa Kreativna Evropa Evropske komisije, Jan Briers, predsjednik Evropske asocijacije festivala (EFA), Katherine Haataja, osnivač i direktor Operosa Montenegro Opera Festival, Sophie Vanden Broeck, pomoćnica direktora za međunarodnu saradnju NT Gent teatra  i producentkinja turneja za predstave Jana Fabra i Mila Raua, Dubravka Vrgoč, dramaturškinja i intendantica HNK Rijeka, Jelena Janković-Beguš i Milica Kadić, programske menadžerke Centra beogradskih festivala (CEBEF) i producentkinje BEMUS-a, Anica Tomić, pozorišna rediteljka i glumica i Sara Mandić, mendžerka razvoja i produkcije Međunardonog festivala KotorArt.

Program Akademije ponudiće polaznicima pregled različitih oblika djelovanja u muzičko-scenskoj umjetnosti kroz aspekte međunarodne saradnje. U fokusu će biti umjetnička, ali i produkciona, administrativna, finansijska i pravna pitanja u regionalnom i evropskom kontekstu. Polaznici će pratiti stručna predavanja o različitim modelima produkcije i koprodukcije, o finansiranju i mehanizmima podrške, održivosti u muzičko-scenskoj umjetnosti, kao i o strategijama turneja i pristupu stranim tržištima. Radionice s odabranim mentorima omogućit će polaznicima da preciznije osmišljavaju i razvijaju vlastite projekte i koncentrišu se na praktičan rad. Dio programa obuhvatiće upoznavanje polaznika s različitim modalitetima regionalne i međunarodne saradnje, kao i o mogućnostima umrežavanja s drugim profesionalcima iz struke.
 

Dodatne informacije o biografijama predavača, otvorenom pozivu za učešće, uslovima i kriterijumima za polaznike radionica, kako muzičkih, tako i produkcionih, mogu se naći na internet stranici festivala www.kotor.art.