Na Durmitoru počinje Wild Beauty Art

Na Žabljaku su u toku finalne pripreme za novi festival umjetnosti pod nazivom Wild Beauty Art. U pitanju je festival koji za cilj ima da u neponovljivim prirodnim ljepotama predstavi vrhunsku umjetnost i isto takvu produkciju. 

Tim povodom je održana press konferencija na kojoj su govorili Damir Davidović, državni sekretar u Ministarstvu turizma i održivog razvoja, Vanja Krgović-Šarović, direktorka Turističke organizacije Žabljak, i Ratimir Martinović, pijanista, univerzitetski profesor i inicijator festivala. 

wba.press14.jpg

 

Festival će se od 19. do 23. avgusta odvijati na Žabljaku uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma i održivog razvoja i Turističke organizacije Žabljak, uz podršku Opštine Žabljak, Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske, i uz partnersku podršku Nacionalnog parka Durmitor, Skijališta Crne Gore, Gorske službe i drugih važnih partnera. U realizaciji festivala učestvuje dio tima koji stoji iza KotorArta koji kroz ovaj projekat pružaju još aktivniji doprinos u pozicioniranju Crne Gore kao turističke destinacije koja nudi najkvalitetnije umjetničke i kulturne sadržaje, ne samo na primorju, već od ove godine i na sjeveru Crne Gore. 

baner2.jpg
Damir Davidović je ispred Ministarstva turizma i održivog razvoja istakao da politika razvoja sjevernog dijela zemlje pored značajnih infrastrukturnih investicija i porasta smještajnih kapaciteta, podrazumijeva i bogaćenje kulturne ponude atraktivnim programima visokog kvaliteta. Festival Wild Beauty Art novi je kvalitet naše ponude na sjeveru, posebno ponude Žabljaka. Riječ je o projektu za koji se nadamo da će zaista postaviti nove standarde, odnosno da će u nekom kraćem vremenskom periodu, kada govorimo o značajnim kulturnim manifestacijama, Wild Beauty Art predstavljati na sjeveru Crne Gore, ono što je KotorArt na primorju. Nama je bilo zadovoljstvo što smo mogli da podržimo ovu inicijativu i nadamo se će ona nastaviti da se razvija u skladu sa planovima i razgovorima koje smo imali.“  
 
Vanja Krgović Šarović je u ime Turističke organizacije Žabljak kazala: “Festival Wild Beauty Art se prvi put dešava na Žabljaku i ta činjenica nas posebno raduje, jer zapravo razvoj turizma moraju pratiti i drugi sadržaji. Ovo je ujedno način da upotpunimo zadovoljstvo boravka turista na ovom prostoru, a kod lokalnih ljudi razvijemo osjećaj da se prirodni ambijent može posmatrati kroz prizmu umjetnosti. Ljepota Durmitora je umjetnost prirode, a ovaj festival je dodatna podrška da svu tu ljepotu doživimo drugim čulima.“
baner6.jpg
Ratimir Martinović je u svom obraćanju govorio o iskustvima sa primorja koje želi da podijeli i sa prijateljima sa sjevera zemlje. “Vođeni sopstvenim osamnaestogodišnjim učincima kroz aktivnosti KotorArta, koji su rezultat promišljanja o mjestu i važnosti kulture i umjetnosti u našem društvu, te podstaknuti osvojenom nagradom Wild Beauty Award za najbolju manifestaciju 2018. godine, odlučili smo se da uz pomoć entuzijasta i prijatelja pokrenemo festival ili bolje reći koncept - platformu pod nazivom Wild Beauty Art. Sa vizijom Crne Gore kao jedinstvenog mjesta gdje se prožimaju divljapriroda i vrhunska umjetnost, ova platforma kao jedan od ciljeva ima da umjetničkioživii dopuni kulturnim sadržajem mjesta koja su uglavnom jednoznačno doživljena kao prirodna ljepota”. Na ovaj bi se načinna vrlo kompetitivnom tržištu regiona, Crna Gora strateški mogla snažnije pozicionirati i brendirati kao mjesto gdje se božanski prirodni pejzaži prepliću sa vrhunskom klasom umjetničkog sadržaja. Svjesni smo da je u pitanju dugotrajan proces za koji smo naoružani znanjem, iskustvom, strpljenjem, željom za prosperitetom i ljubavlju za ovo neponovljivo parče planete koje zovemo Crnom Gorom. Uz visok umjetnički i produkcioni nivo koji se vezuju za naše dosadašnje učinke, sigurni smo da ćemo i kroz ovaj projekat nastaviti doprinositi pozitivnoj promjeni, razvoju i nadogradnji umjetničke, kulturne i turističke ponude naše države, mijenjajući istovremeno i svijest domicilnog stanovništva o važnosti umjetnosti na našem putu ka elitnom društvu prosperitetnih nacija  – istakao je Ratimir Martinović, inicijator festivala.
 
Ovogodišnji Wild Beauty Art je fokusiran na Durmitor i Žabljak i trajaće  od 19. do 23. avgusta, sa planiranim programima na Crnom jezeru, i na lokacijama kao što su Savin kuk, Stećci, Sedlo i most na Đurđevića Tari. Prve festivalske večeri na sceni na Crnom jezeru će se od 19.30h predstaviti duo gitara Srđan Bulatović i Darko Nikčević koji će svirati svoje originalne numere kao i obrade tradicionalnih crnogorskih pjesama. Tokom pet dana planirani su dnevni i večernji koncerti različitih žanrova, na različitim lokacijama nacionalnog parka Durmitor, koji podrazumijevaju nastupe sastava Mockingbirds i Gypsy Jazz Trio, te nastup vodećeg džez sastava iz Mađarske Bágyi Balázs New Quartet i klavirski resital jednog od vodećih pijanista svoje generacije, profesora na Univerzitetu u Majamiju, Kemala Gekića.
Planirani programi pažljivo su osmišljeni kao spoj vrhunskog umjetničkog kvaliteta i muzičkih djela prijemčivih široj publici, kako domaćoj tako i inostranoj.