KOTORARTIĆ: BAH KROZ VRIJEME I KONTINENTE

2018-07-14 20:00, Duration 2 h

Pjaca od kina

subota, 14. jul
Pjaca od kina, 20 h
ULAZ BESPLATAN!
 

KOTORARTIĆ: BAH KROZ VRIJEME I KONTINENTE

 

Program:
 
Đean J. Fu (1982)
Bah jezdi na kamili 
 
Režija: Vandže Džang
Crnogorska premijera dječijeg mjuzikla
 
Sponzor koncerta  TO Kotor
Partner koncerta  GIPAK
IMG_5179.JPG

 

Bah jezdi na kamili – muzičko putovanje priča je o avanturama čarobne kamile po imenu Kameo iz pustinje Gobi, koja vodi njemačkog baroknog kompozitora Johana Sebastijana Baha na putovanje kroz vrijeme i prostor tokom kojeg on otkriva muziku i kulturu čitavog svijeta. Svako izvođenje predstave je jedinstveno, jer avanture Baha i kamile Kameo napisane su na osnovu kulturnog nasljeđa, muzičkog, plesnog i glumačkog umijeća talentovane grupe koja učestvuje u njenoj realizaciji. Ova predstava okupila je mlade umjetnike iz ŠOSMO Vida Matijan i  igrače iz studija Alisa, iz Kotora. Tema je muzičko putovanje J. S. Baha i čarobne kamile kroz vrijeme i kontinente. Osnovna poruka predstave jeste da su životni izazovi prilika da se iz njih izađe s novom snagom, znanjem i vještinom, što pomaže da se poraz pretvori u pobjedu.

Jean Foo Conduct Pic 7 White.JPG

 

ĐEAN J. FU, kompozitorka, pedagoškinja i dirigentkinja, objavila je autobiografiju Bah jezdi na kamili (Bach Rides A Camel), početkom 2017. godine. Njeni učitelji bili su američki kompozitori Džon MekDonald i Eliot Švarc, kineski kompozitori Venčen Ćin, Veja Hao i Dženmin Sju. U svom kompozitorskom opusu koristi buku kao muzički izraz, instrumentalne teatralnosti i unakrsne gestove u zapadnoj i kineskoj muzici. Njena djela predstavljena su u Centru za izvođačke umjetnosti Džon Kenedi, Operi u Kairu, Koncertnoj dvorani Zabranjen grad u Pekingu, Kineskom nacionalnom centru za izvođačke umjetnosti, Festivalu mladih kompozitora u Bostonu, Festivalu moderne muzike u Pekingu. Višegodišnje pedagoško iskustvo stekla je podučavajući na američkom Univerzitetu Tafts, Centralnom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu, Šangajskom muzičkom konzervatorijumu i Geteovom institutu u Njujorku i Bostonu. Bila je izvršna direktorka Udruženja kineskih muzičara Bostona. S organizacijom Fokalna kineska muzika dobila je više nagrada i priznanja. Trenutno djeluje kao ko-umjetnički direktor institucije Global Intercultural Performing Arts Cast, diriguje horovima i orkestarima, između ostalih i ansamblom International Prodigy Orchestra and Choir u Srbiji.

 

XYZ.jpg

 

VANDŽE DŽANG, sopran, diplomirala je pjevanje i opersko izvođenje na Centralnom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu, u klasi prof. Hajtaoa Haja, a masterirala na Muzičkom konzervatorijumu Nove Engleske, u klasi prof. Karen Holvik. Redovno nastupa s Bostonskim simfonijskim orkestrom i orkestrom Boston Pops, a trenutno je članica Festivalskog hora Tangelwood. Nastupala je na poznatim svjetskim scenama, među kojima su Karnegi Hol, Džordan Hol, Kolarac, Koncertna sala u Pekingu itd. Bila je kao muzički direktor i redovni profesor u Muzičkoj školi Focal, predavač na majstorskim školama u okviru kulturne razmjene između Kine i SAD, a kao generalna sekretarka Nacionalne asocijacije za izvođačke umjetnosti u oblasti klasične muzike rukovodila je Havajskim međunarodnim festivalom klavira i Havajskom međunarodnom ljetnjom akademijom pjevanja. Trenutno je kao generalna sekretarka i učitelj pjevanja u Bostonskoj kineskoj muzičkoj asocijaciji, predsjednica Akademije GIPAC, kineskog odjeljenja u SAD, predavač u Muzičkoj školi Dana Hall u Velsliju (SAD). Tekuću sezonu obilježava učešćem u izvođenju svjetske premijere tradicionalne kineske simfonijske opere Gospođica Lju San Đe u SAD.