OKRUGLI STO: ŠTA AKO SE APOKALIPSA VEĆ DOGODILA?

2018-07-24 20:00, Duration 2h

Pjaca od Kina / Old Cinema Square

 

utorak, 24. jul
Pjaca od kina, 20 h

Otvaranje KotorArt Pjace od filozofa
OKRUGLI STO: ŠTA AKO SE APOKALIPSA VEĆ DOGODILA?


Učesnici: SREĆKO HORVAT, ANDREJ NIKOLAIDIS, ALEKSANDRA SAVANOVIĆ

Svakodnevno nas bombarduju vijestima o globalnim ili lokalnim katastrofama, od zagađenih plaža do nagomilane plastike koju sada čak i jedemo svakodnevno. Istovremeno, stotine hiljada izbjeglica, ratovi, ekološke katastrofe… i mogućnost nuklearnog rata. Međutim, šta ako se, koliko god to paradoksalno zvučalo, Apokalipsa već dogodila? Šta ako je svaki dan, negdje, ako ne već u Kotoru danas, nekome „kraj svijeta“? I šta ako nam upravo ta misao omogućava da preživimo Apokalipsu koja se možda već dogodila? Na Okruglom stolu otvaranja ovogodišnje Pjace od filozofa o tome će razgovarati Aleksandra Savanović, Andrej Nikolaidis i Srećko Horvat.

Srecko_Horvat_5_B1.jpg

 

SREĆKO HORVAT, filozof, pisac, prevodilac, politički aktivista, rođen je 1983. godine u Osijeku, živio osam godina u Njemačkoj, iz koje se u Hrvatsku vratio 1991. godine – onda kada je počeo raspad  Jugoslavije praćen ratovima. Danas za sebe kaže da „živi nigdje i svugdje“. Jedan od osnivača Pokreta za demokratiju u Evropi – DIEM 25, koji okuplja neke od najznačajnijih intelektualaca današnjice, među kojima su Janis Varufakis, Noam Čomski, Saskija Sasen, Naomi Klajn, Žulian Asanž. Njegove knjige – više od deset naslova, među kojima su Radikalnost ljubavi (Verso, 2015), Dobrodošli u pustinju postsocijalizma (sa Igorom Štiksom, Verso, 2016) i Šta Evropa želi? (sa Slavojem Žižekom, Columbia University Press, 2014) prevedene su na više od 15 jezika. Opisivan je „kao jedan od najuzbudljivijih glasova svoje generacije“ (der Freitag) i kao „harizmatični hrvatski  filozof“ (Oliver Stoun). Piše za Gvardijan, Al Džeziru, Nju Jork Tajms, Njuzvik. Sljedeće godine možda će se okušati u sasvim novoj ulozi, ukoliko se, kao kandidat na transnacionalnoj listi DIEM 25 za izbore koji predstoje 2019. godine, nađe u klupama Evropskog parlamenta.

Nikolaidis1.jpg

 

ANDREJ NIKOLAIDIS, pisac i kolumnista, rođen je 1974. godine u Sarajevu, gdje je odrastao u crnogorsko-grčkoj porodici. Od 1992. godine živi u Ulcinju. Za roman Mađarska rečenica 2016. godine dobio je nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen na govornom području BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Roman Sin (dio trilogije uz romane Djeca i Devet) ovjenčan je Nagradom Evropske unije za književnost 2011. godine. Njegova proza uvrštena je u antologiju Best European fiction 2012. U zborniku Dobrodošli u pustinju post-socijalizma (Verso, 2015, urednici Srećko Horvat i Igor Štiks) objavio je esej Kad jagnjofuci utihnu: tranzicija kao poslijeratni zločin. Anitratni je aktivista i borac za ljudska prava, posebno prava manjina. Poznat je po britkom i efektnom stilu izražavanja svojih stavova, koje je bilo praćeno brojnim prijetnjama. Objavljivao za Gvardijan, Al Džeziru, Mladinu. Njegovi romani prevođeni su na 14 jezika.

Aleksandra Savanovic1.jpg

 

ALEKSANDRA SAVANOVIĆ rođena je 1986. godine u Novom Sadu. Studirala je Međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i sociologiju na Institutu za sociologiju na Slobodnom univerzitetu u Berlinu (Freie Universität Berlin). Njene priče, eseji i članci objavljivani su u elektronskim i štampanim časopisima, kao i u zbirkama kratkih priča. Trenutno je jedna od urednica Zenta – časopisa za politiku, tehnologiju i umjetnost, i ko-autorka nedavno objavljene knjige Zajednička dobra i granice kapitalizma. Njen prvi roman Deseti život biće objavljen ove jeseni. 

Kino Boka, 22 h

PROJEKCIJA FILMA: NA PLAŽI
(režija: Stenli Krejmer, 1959)