SVEČANO OTVARANJE XVIII MEĐUNARODNOG FESTIVALA KLAPA PERAST

2019-06-28 21:00

petak, 28. jun
Pjaca Sv. Nikole, 21 h
SVEČANO OTVARANJE
TRUBADURI U PERASTU

 

Program

Muška klapa KAŠE (Dubrovnik, Hrvatska)
Muška klapa SUBRENUM (Dubrovnik, Hrvatska) 
Ženska klapa ALATA (Podgorica, Crna Gora) 
Muška klapa ASSA VOCE (Podgorica, Crna Gora) 
Ljubavna pisma Kate Kalfić i Anta Slovića, recital iz novele Pustinjak, don Srećka Vulovića (Perast, Crna Gora)
Muška klapa LIBERO (Leskovac, Srbija)
Mlada klapa ŠTIGLIĆI (Podgorica, Crna Gora) 
Kolo Bokeljske mornarice, festivalska narudžba, obrada za mješoviti hor maestra Marija Katavića (Sarajevo, Bosna i Hercegovina)  
Maestro  IBRICA JUSIĆ (Dubrovnik, Hrvatska), solo koncert

 

 

Klapa Kaše 01.jpg

TRUBADURI U PERASTU, kao poseban muzički događaj Festivala, zasnovan je na tradiciji trubadurskog pjevanja koje je svoj procvat imalo i u Dubrovniku, i u Boki. Zajedničko izvorište ljubavne lirike – još od XV vijeka, preko petrarkizma, do kasnijih uticaja italijanske književnosti, Boka i Dubrovnik dijele zahvaljujući sličnim istorijskim iskustvima u vjekovnim vezama s Venecijom. U baroknom XVII i prosvjetiteljskom XVIII vijeku, u svim primorskim mjestima, od Istre do Budve, širio se književni i muzički fenomen ljubavnog pjevanja. O tome svjedoče značajne zbirke pjesama, od pjesmarica Dobrotska lirika i Pjesme Miroslava Zanovića iz Budve, preko niza kasnijih zbirki Bokelja s kraja XIX vijeka (A. Verona, G. Zarbarini, B. Lazzari iz Prčanja, A. Milostić iz Dobrote), do brojnih privatnih zbirki bokeljskih pomoraca.

Dubrovnik, koji je u prošlom vijeku odnjegovao trubadursku muziku kroz svoje vrsne i proslavljene interpretatore i autore, znatno je uticao i na muzičko stvaralaštvо u Boki, kao i na klapsku muziku. Stoga je i ovaj program posvećen čuvanju zajedničke kulturne tradicije koncertom najprestižnijih savremenih predstavnika trubadurskog Dubrovnika i gostujućih klapa. U jedinstvenom ambijentu Perasta ovaj romantični koncert nije samo poseban muzičko-scenski događaj, već je i dio kulturne baštine Boke Kotorske.


 

Ibrica Jusić.jpg

Maestro IBRICA JUSIĆ, šansonijer i kantautor, umjetnik koji je prvi uveo psa ravnopravno u javni prostor, boem koji je vidio sjaj i bijedu Pariza, kazivač vječnih stihova, gitarista i vagabundo, pjevač sa dubrovačkih skalina, na sceni je već 55 godina. U Parizu je tokom karijere boravio u dva navrata, jednom pet, drugi put devet godina, a u gradu svjetlosti snimio je album na francuskom jeziku. Iako je umjetničku slavu stekao na širokom prostoru bivše Jugoslavije, nikad nije bio dio mejnstrim scene, već je ostao postojan, bez ugađanja trendovima i prolaznim modama, uvijek pomno birajući tekstove i saradnike. U novembru 2018. godine u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) koncertom Od Šekspira do sevdaha obilježio je 54 godine karijere. Kao umjetnik prepoznatljivog muzičkog izraza, isprepletenog hrvatskim, francuskim i italijanskim uticajima, na muzičkoj sceni je od 1968. godine, pobijedivši tada na Zagrebačkom festivalu, s pjesmom Celuloidni pajac. Sedamdesetih godina prošloga vijeka proslavio se pjesmama: Mačka, Dobro jutro, Margareta, Jubi san vašu ćer itd. Tradicionalno održava koncerte u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara.