SANTA BARBARA CONNECTION

2024-08-01 21:30

Samostanski kompleks Sv. Nikole, Prčanj

četvrtak, 1. avgust
Samostanski kompleks Sv. Nikole, Prčanj, 21.30 h
SANTA BARBARA CONNECTION

Džesika Gvideri, violina
Ina Velji, violina
Erik Rinearson, viola
Trevor Hendi, violončelo

PROGRAM

Volfgang Amadeus Mocart  (1756–1791)
Gudački kvartet u D-duru, K. 575
    Allegretto
    Andante
    Menuetto
    Allegretto

Džesi Mongomeri (1981)
Strum za gudački kvartet

Antonjin Dvoržak (1841–1904)
Gudački kvartet u F-duru (Američki), br. 12, op. 98
    Allegro ma non troppo
    Lento
Molto vivace
    Finale: vivace ma non troppo

Partneri:

Jessica Guideri.jpg

Džesika Gvideri, violinistkinja, koncert majstor Simfonijskog orkestra Santa Barbare, muzičarka koja aktivno snima i čije se sviranje može čuti na više od 500 filmskih i televizijskih zvučnih zapisa: Ratovi zvezda, Porodični čovek, Simpsonovi i Zaleđeno kraljevstvo. Ona je takođe i kamerni je muzičar i bila je prva violinistkinja na internacionalnoj turneji Kvarteta Fraj Strit, koju su podržali Karnegi hol i Državni sekretarijat SAD-a kao kulturni ambasadori za balkanske države. Džesika Gvideri nastupala je kao solistkinja u mnogim okruzima i na mnogim pozornicama, uključujući glavnu scenu Karnegi hola. Između ostalog, bila je vođa dionica Orkestra Los Anđeleske opere, Pacifičkog simfonijskog orkestra, Finiškog simfonijskog orkestra. Predavala je na Univerzitetu države Juta i Univerzitetu San Dijego, kao i na Istočnom muzičkom festivalu. Džesika Gvideri osnivač je, producent i muzičar u kamernom muzičkom doživljaju pod nazivom Muzika iznad oblaka, u Los Anđelesu. Više informacija o Muzici iznad oblaka i Džesiki Gvideri mogu se pronaći na Fejsbuku i Instagramu.

Ina Veli foto.jpg

Ina Velji, violinistkinja, rođena je i odrasla u Albaniji u porodici muzičara. Počela je da uči violinu sa pet godina, u svom rodnom gradu Fjeru. Krenula je na turneje po Evropi sa trinaest godina, pobjeđujući na više takmičenja i izvodeći resitale u Mađarskoj, Italiji i Albaniji. U Sjedinjene Američke Države, gdje je završila osnovne studije violine na Univerzitetu Oklahome, preselila se 1999. godine. Kasnije je stekla magistarsku diplomu na Muzičkoj školi Univerziteta Južne Kalifornije. Ina Velji stacionirana je u Los Anđelesu i radi kao zamjenik koncert majstora u Simfonijskom orkestru Santa Barbare, kao i vođa drugih violina u regionalnom  Simfonijskom orkestru New West, a redovno nastupa i sa Los Anđeleskom operom. Ina Velji aktivna je i u muzičkoj industriji i snimala je sa umjetnicima poput Džona Vilijamsa, Danija Elfmana, Džona Pauela, Barbre Strajsend, Bijonse i Berija Menilouva. Van muzičkog svijeta, uživa u planinarenju, objedovanju, baštovanstvu sa svojim partnerom Erikom i posjetama svojim rođacima u Evropi, kad god joj se ukaže prilika.

Erik Rynearson foto 1.jpg

Erik Rinearson, violista, bavi se muzikom od svoje treće godine. Sada, u četrdeset trećoj godini, vođa je viola Los Anđeleske opere, Orkestra Hollywood Bowl, Pacifičkog džez orkestra i Simfonijskog orkestra Santa Barbare. Erik je veoma tražen kao slobodni umjetnik u oblasti snimanja, sarađujući između ostalih sa Aretom Franklin, Džonom Vilijamsonom i grupom Blu men. Pojavljuje se i kao solista na sireni [eng. horn – sirena, horna] u svom automobilu. Muzički, Rinearson je u djetinjstvu oduvijek uživao u djelima Hajdna, Betovena i Brubeka, a trenutno žudi za zvucima Zemlinskog, Korngolda i Čarlija Parkera. Svoje muzičko obrazovanje duguje svojim nastavnicima, među kojima su: njegov otac Pol, Mivako Vatanabe, Franko Guli, Ilja Kaler i Henrik Kovalski. Dosadašnji vrhunci sezone 2023–2024. uključuju snimanje za Barbaru Strajsend i nastup sa Rufusom Vejnrajtom. Van scene, Erik voli da provodi vrijeme čitajući, plivajući i učeći alt saksofon. Svira dansku violu Karla Metusa Vajsa, iz 1845. godine.

Trevor Hendi, violončelo, prvi je violončelista Simfonijskog orkestra Santa Barbare i član Kamernog orkestra Los Anđelesa, Simfonijskog orkestra Long Biča, Orkestra Hollywood Bowl. Redovno svira s Operom Los Anđelesa i Losaneđelskom filharmonijom. Bio je studijski muzičar za Holivudsku produkciju, izvodeći i snimajući muziku Džona Vilijamsa, Hansa Cimera, Alana Silvestrija. Posvećen je kamernoj muzici, svirao je na festivalima i turnejama. Solistički debi ostvario je s Bostonskim simfonijskim orkestrom 1980. godine. Na čuvenoj školi Džulijard u Njujorku stekao je diplomu akademskih i master studija, učeći u klasama Leonarda Rousa, Čeninga Robinsa, Jeola Krosnika i Lornea Manroea. Gudački kvartet studirao je kod članova Gudačkog kvarteta Džulijarda, a barokno violončelo kod Albera Fulera i Japa Šredera. S Gudačkim kvartetom Griffon osvojio je prvu nagradu na Nacionalnom takmičenju kamerne muzike Fischoff, 1991. godine i nastupao na turnejama na sjeveroistoku i srednjem zapadu Sjedinjenih Američkih Država. Podučavao je violončelo i kamernu muziku u Školi Kamehameha u Honolulu, na Univerzitetu Pepperdine i Koledžu Westmont, i na srednjoškolskom ljetnjem programu Point Counter Point u Vermontu.