Nagrada

Međunarodni Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike pozivaju organizacije, udruženja, ustanove, kao i pojedince iz oblasti muzičke umjetnosti da podnesu predloge za nagradu Darinka Matić Marović.

U čast jedne od najznačajnijih predstavnica muzičke umjetnosti u regionu, Darinke Matić Marović, Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike i ove godine nastavlja sa dodjelom bijenalne nagrade sa njenim imenom, koja će biti dodijeljivana istaknutim umjetnicama za djela ili ostvarenja koja predstavljaju izuzetan doprinos razvoju muzičke umjetnosti na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za ženske stvaraoce porijeklom sa ovog prostora. Međunarodni žiri koji će odlučivati o dodjeli nagrade, biće takođe sačinjen od renomiranih umjetnica iz polja muzičke umjetnosti. Nagrada će biti uručena u Kotoru za vrijeme realizacije Festivala, a pored diplome, za izabranu umjetnicu je planirana i novčana nagrada.

Organizacije i pojedinci iz oblasti muzičke umjetnosti mogu da pošalju svoj predlog za dodjelu nagrade, popunjavanjem online formulara koji je dostupan klikom ovdje

Pored osnovnih podataka o organizaciji ili pojedincu koji podnosi predlog, kao i njihovoj kandidatkinji za dodjelu nagrade, predlog mora biti obrazložen i potkrijepljen prilozima koji potvrđuju njen doprinos razvoju u oblasti muzičke umjetnosti. Poziv je otvoren do 31. maja.

Dragana Jovanović, vanredna profesorka Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu na Katedri za dirigovanje i dugogodišnja saradnica prof. Darinke Matić Marović, prva je dobitnica ove nagrade, kojom želimo odati počast našoj dragoj Bokeljki Dari, ali i podstaknuti sve umjetnice na dalji rad i usavršavanje. Ime Darinke Matić Marović vezujemo za neiscrpnu energiju, perfekcionizam, upornost, marljivost, autoritet i muzikalnost. Bila je revolucionarka borbenog duha i nevjerovatne radne etike koja je podstakla mnoge žene na dalji rad, usavršavanje i razboritost. Upravo zbog toga planiramo da, pored nagrade sa njenim imenom, organizujemo i niz programa o ženskim pravima, inspirisani Darinim likom i i djelom. - istakli su iz PR službe Festivala.

Darinka Matić Marović (1937-2020) bila je istaknuta umjetnica, proslavljena dirigentkinja, prva žena dekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, prva žena rektor Univerziteta umetnosti, u pet mandata. Vodila je Akademski hor Collegium musicum od 1971. godine, i Akademski hor Obilić od 1981. godine, a za 45 godina karijere dirigovala na više od deset hiljada koncerata. Rođena je u Herceg Novom, muzičku školu i realnu gimnaziju završila je u Kotoru, a Fakultet Muzičke umetnosti u Beogradu. Sa svojim horovima dirigovala je u preko 40 zemalja svijeta. Turneje hora u SAD i u Kanadi podrazumijevale su preko stotinu nastupa. Imala je priliku da diriguje u najprestižnijim dvoranama svijeta, poput Karnegi hola, Muzikferajna u Beču, Mocarteuma u Salzburgu. Takođe, nastupala je sa mnogobrojnim uglednim orkestrima iz regiona (Beogradska, Zagrebačka, Skopska filharmonija) a ostvarila je saradnju i sa operskim kućama u Italiji, Rumuniji i Sovjetskom Savezu. Preminula je u 84. godini života i sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.