Austrijski džez vikend

Ansambl Tribidabo na tri lokacije u Crnoj Gori 


Međunarodni festival KotorArt u saradnji sa festivalom Wild Beauty Art i Lušticom Bay, a uz podršku ambasade Austrije, organizovali su austrijski džez vikend na tri lokacije u Crnoj Gori.

 

 

World music sastav Tribidabo, kojeg čine saksofonista Matijas Majster, harmonikaš Bernd Kolhofer i gitarista Simon Rajthofer nastupili su u petak 23. jula na Wild Beauty Art festivalu na Žabljaku, na Crnom jezeru, u subotu 24. jula u amfiteatru Luštice Bay, kao i u nedjelju 25. jula u Kotoru, u okviru serijala KotorArta Pjaca od džeza, na Pjaci ispred Pomorskog muzeja Crne Gore. 

Ansambl Tribidabo KotorArt.jpg

Sastav Tribidabo u svom umjetničkom izrazu kombinuje muziku cijelog svijeta, od Južne Amerike do Srednjeg istoka, od evropske klasične do folklorne muzike. Specifičnosti tanga, klecmera i balkanske muzike, u kombinaciji sa džezom, zajedno stvaraju zanimljiv i prepoznatljiv zvučni kolorit koji njeguje ovaj štajerski trio. Tome doprinose Matijas Majster, Bernd Kolhofer i Simon Rajthofer, koji svojim umjećem sviranja objedinjuju bogatstvo ritmičkih i melodijskih obrazaca u stilski logičan i dopadljiv zvuk ansambla. Muzičari su rođeni u malom selu u blizini Graca, ali su studirali u tazličitim djelovima Austrije. Trio su osnovali 2013. godine. Kada je riječ o stilovima, odnosno žanrovima, prvobitno su njegovali klecmer i tango, a potom su ubrzo proširili svoja interesovanje na muziku dalekih i egzotičnih krajeva Mongolije, Avganistana, Islanda, Senegala i tako postali predstavnici žanra poznatog kao “worldmusic”, odnosno muzika svjeta. Mežu posljednjim projektima ansambl je napravio aranžmane uspavanki i dječjih pjesama iz cijelog svijeta.

DSC_6947.jpg

 

 

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.