Betovenova pisma na KotorArtu

Međunarodni Festival KotorArt organizuje veče pod nazivom Betovenova pisma, idejnog tvorca projekta Vanje Vukčević, u četvrtak, 5. avgusta u Crkvi Sv. Duha, sa početkom u 21.30h. 
 
Nastupaju glumac Aleksandar Radulović, kao i gudački kvartet koji čine violinistkinje Milana Bjelobaba i Marija Đuranović, violista Uroš Lapčević i violončelista Dmitrij Prokofjev.
Povodom 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena, 2020. godine, kreiran je projekat Betovenova pisma, prema ideji i konceptu Vanje Vukčević, projektne menadžerke Nevladinog udruženja ARS-INDUSTRIA iz Podgorice. Program se u muzičkom smislu oslanja na gudački kvartet Razumovski, op. 59, br. 2, posvećen ruskom plemiću – grofu Razumovskom, ambasadoru carske Rusije u Beču, velikom pokloniku umjetnosti i meceni. Naizmjenično sa stavovima kvarteta smjenjuje se interpretacija četiri pisma i jedne Betovenove zabilješke (na kraju programa), čime je predstavljen intimni svijet umjetnika ispunjen najdubljim strahovima i bolima, ali i osjećanjima ljubavi. U pismu svom poznaniku Jozefu Vilhemu Šadenu kompozitor govori o prekidu svog prvog putovanja u Beč i potvratku u Bon zbog bolesti svoje majke koja ubrzo umire. Slijedi pismo prijatelju Amendi o Betovenovim prvim problemima sa sluhom, ali i o njihovom prijateljstvu. Treće pismo je čuveni Hajligenštatski testament, koji je kompozitor namijenio braći Karlu i Johanu. Ovim tekstom provijava očaj zbog njegove sve veće gluvoće, kao i razmišljanja o samoubistvu. Betoven je taj dokument do kraja života skrivao među privatnim papirima, a pronađen je i objavljen iste godine kada je umro – 1827. Još jedan značajan dokument koji je do njegove smrti bio nepoznat jeste i Pismo besmrtnoj dragoj – svjedočanstvo puno ljubavi prema osobi čiji je identitet do danas ostao misteriozan.
 
Tokom prošle, 2020. godine, koja je bila veoma izazovna za čitav svijet, stvaralaštvo Betovena i njegova velika godišnjica nisu uspijeli da zasijaju koncertnim podijumima kao što je zamišljeno. Tako je bilo i sa planovima na našem Festivalu. Zato ove godine, imamo dva programa posvećena Betovenu. Program Betovenova pisma i Njemačkoj, s ljubavlju, u kojem ćemo uživati u utorak, 10 avgusta u Crkvi sv. Duha. – istakli sui z PR službe Festivala.

Ansambl ARS-INDUSTRIA formiran je 2018. godine u okviru Nevladine organizacije ARS-INDUSTRIA iz Podgorice, čija je primarna misija vlastita kreacija i produkcija inovativnih i nesvakidašnjih oblika stvaralaštva iz domena umjetnosti i obrazovanja. Ansambl čine profesionalni umjetnici različitih profila iz brojnih umjetničkih disciplina (muzika, pozorište, ples, vizuelne umjetnosti itd.) koji imaju cilj da kroz interdisciplinarnost visokoj umjetnosti obezbijede što širi krug slušalaca i gledalaca. ARS-INDUSTRIA je rekonstruisala do tada nepoznatu i neobjavljenu kompoziciju za glas i klavir Mirišem vinograde, kompozitora Borislava Tamindžića i pjesnika Sretena Perovića iz 1980. godine, kreirala prvi imerzivni interdisciplinarni projekat u Crnoj Gori – Muzika na vodi, u kojem je na već postojeće muzičko remek-djelo Georga Fridriha Hendla kreiran scenario, oslanjajući se na istorijske podatke i događaje iz života kompozitora i britanskog kralja Džordža Prvog. Tokom 2021. godine sprovodi interdisciplinarni program Bajkoviti svijet umjetnosti, namijenjen djeci iz Doma Mladost u Bijeloj.
 
Ulaz za sve događaje je slobodan. Zbog ograničenog broja publike, obavezna je registracija na protokol@kotorart.me ili 069/37-35-37 (od 09 do 14h) Registracija je moguća najranije tri dana, a najkasnije 24h prije početka programa.
 
Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.