China Stage opravdala očekivanja publike

Ovogodišnji tematski segment KotorArt Don Brankovih dana muzike pod nazivom China Stage završen je nastupom kineskog violiniste Dan Džua i francuskog pijaniste Mišela Dalbertoa. Umjetnici su u utorak, 2. avgusta, u Crkvi Sv. Duha izveli djela Volfganga Amadeusa Mocarta, Brajta Šenga i Riharda Štrausa.
Nakon što je prije dvije nedjelje solistički resital održala mlada kineska pijanistkinja Čen Juenjen, apsolventkinja na Kraljevkoj muzičkoj akademiji u Londonu, na programskom segmentu China Stage nastupio je Dan Džu koji je na KotorArt došao sa ozbiljnim festivalskim iskustvom, jer su ga već ugostili festivali Festšpile u Salcburgu, Enesku u Bukureštu, kao i prestižni Festival u Verbijeu. Iako mlad, do sada je ostvario saradnju sa brojnim poznatim umjetnicima među kojima su i pijanisti Filip Antrmon i Lang Lang, kao i Mišel Dalberto koji potiče iz klase čuvenog pedagoga Vladislasa Perlemutera i koji se smatra nasljednikom velike francuske pijanističke škole Alfreda Kortoa.
 
Dan Džu i Mišel Dalberto izveli su tri stilski različita djela, polazeći od klasicizma i potom praveći zaokret od savrmene muzike prema romantizmu. Sonata za violinu i klavir u F-duru, K. 377 (374e), koju je Volfgang Amadeus Mocart napisao kao 25-godišnjak, dio je seta od šest sonata kojima je kompozitor prvi put značajno ukazao na važnost ravnopravnosti oba instrumenta. Već u prvom stavu, pokretačku energiju sa triolnim pokretom isprepletenim kroz dveju deonica umjetnici su usmjerili u korist prikaza interpretativne superiornosti i kompatibilnosti kamernog muziciranja. S druge strane, Sonata za violinu i klavir u Es-duru Riharda Štrausa, umjetnicima je pružila priliku za prikaz drugačije, romantičarske estetike, sa ljepotom lirskih melodija i mnoštvom različitih tehničkih zahtjeva. Violinista se posebno istakao u drugom stavu Štrausove Sonate izvodeći melodije koje simuliraju improvizacijske prakse i koje meditativno nestaju u tišini. U finalu, obojica umjetnika su u virtuoznom “nadmetanju” doveli djelo do ekspozivnog kraja, mada je jačina zvuka čestvo bivala (i tokom izvođenja drugih dijela) u korist pijaniste.
 
Umjetnici su predstavili i jedno djelo savremenog kineskog autora starije geracije. Naime, američki kompozitor kineskog porijekla, Brajt Šeng prepoznatljiv po miješanju zapodnoevropskih i kineskih kulturnih idioma kroz svoje stvaralaštvo, 2006. godine napisao je djelo Tri fantazije za violinu i klavir. Kroz Pjesmu iz snova, Tibetansku ariju i Kazahstansku ljubavnu pjesmu umjetnici su prikazali karaktere i temperamente različitih azijskih podneblja ukroćene savremenim muzičkim jezikom i kompozitorskom poetikom Brajta Šenga.
 
Sudeći po toplim aplauzima i ishodovanju bisa, ovogodišnji odabir umjetnika za China Stage, koji se kao i prethodnih godina organizuje u saradnji sa kineskim kultunim institucijama i Kineskom ambasadom u Podgorici – opravdao je očekivanja publike.
Boris Marković