Članovi Berlinske Filharmonije slaviće Betovena na KotorArtu

Na ovogodišnjim KotorArt Don Brankovim danima muzike učestvovaće Furtvengler kamerni solisti, koje čine članovi Berlinske filharmonije violinistkinja Kornelia Garteman, violistkinja Julia Garteman i violončelista Knut Veber, u saradnji sa turskim pijanistom Ozgurom Ajdinom. Ovi izuzetni solisti, kamerni i orkestarski umjetnici, inspiraciju za ime ansambla našli su u Gustavu Furtvengleru, važnoj ličnosti u svijetu muzike 20. vijeka, posebno Berlinske filharmonije, čiji je bio dugogodišnji šef dirigent.

U godini kada KotorArt, ali i sve značajne muzičke institucije u svijetu, proslavljaju 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena koji nesumnjivo spada u najznačajnije ličnosti umjetničke istorije, ovaj vrhunski kamerni sastav mu posvećuje cijelo veče. 

Berlin Philharmonic Chamber Soloists foto 1.jpg

Kamerna muzika, zastupljena u opusima skoro svih izuzetnih kompozitora kroz istoriju muzike, predstavlja poseban izvor zadovoljstva, podjednako za same izvođače i za publiku. Od prvoga izdanja KotorArta, njegujemo vrhunsku kamernu muziku, trudeći se da publici priuštimo mogućnost slušanja kamernih ansambala različitih formacija, spajajući nekada članove sastava po prvi put, ekskluzivno za koncerte u Kotoru. Do sada je na Festivalu publika imala prilike da čuje standardne i nestandardne kamerne grupe poput onih Nemanje Radulovića sa ansamblom Đavolji Trileri; Tango Compas – sastav violiniste Stefana Milenkovića; nekoliko godina zaredom slušali smo različite kvartete i kvintete oformljene tokom festivala i vođene violinistom Romanom Simovićem; zatim Bečku kamernu simfoniju, Zagrebački kvartet, i mnoge druge.  Ove godine, u Kotoru će zasvirati Furtvenglerovi solisti, izuzetni kamerni i orkestarski umjetnici. Nama je posebno drago da će ovo veče biti dio serijala kojim u okviru festivala obilježavamo veliku Betovenovu godišnjicu. Niz programa, festival će posvetiti muzičkom opusu ovog velikana, dok će nekoliko programa za temu imati i njegov širi društveno-istorijski kontekst. Kroz programe umjetničke muzike, a u izvođenju renomiranih domaćih, regionalnih i svjetski afirmisanih solista, ansambala i orkestara čuće se njegova simfonijska, kamerna i solistička muzika. – istakli su iz PR službe Festivala.

Kornelia i Julia Garteman su odrasle u muzičkoj porodici gdje su svoje prve lekcije iz violine imale već sa šest godina. Dok je Kornelia nastavila svoje sviranje violine i već sa 15 godina upisala prestižni fakultet, Julia se ipak odlučila za violu, i od tog dana 1990. godine više nikada nije zasvirala violinu. Od 2014. godine bavi se i pedagogijom. Predaje na „Hanns Eisler“ muzičkoj akademiji u Berlinu a svira na Landolfijevoj violi iz 1767. godine. Violončelista Knut Veber aktivni je član nekoliko ansambala Berlinske filharmonije, među kojima se ističe poznati ansambl „12 čelista Berlinske Filharmonije“. Solistički, u kamernim sastavima ili orkestarski, nastupao je u Evropi, Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi. Veber je član upravnog odbora Berlinske Filharmonije, kao predstavnik orkestarskih muzičara. Ozgur Ajdin je pijanista koji često sarađuje sa mnogim ansamblima Berlinske Filharmonije. Pobjednik ARD takmičenja u Minhenu kao i Nippon muzičke nagarde u Tokiju, nastupa širom svijeta solistički i u kamernim sastavima.