Crnogorske muzičke godišnjice na KotorArtu

Festival KotorArt, u godini kada obilježava dvadeset godina postojanja, organizuje veče pod nazivom Crnogorske muzičke godišnjice kojim se obilježavaju četiri godišnjice značajne za razvoj i istoriju crnogorske muzike. Program se organizuje u ponedjeljak, 2. avgusta na Pjaci od Kina sa početkom u 21 čas.
 
U pitanju su 160 godina od rođenja prvog školovanog kompozitora iz Crne Gore, Jovana Ivaniševića; 150 godina od osnivanja Crnogorske vojne muzike; 150 godina od izvođenja izgubljene operete Antona Šulca, prvog muzičko – scenskog djela odigranog na teritoriji današnje Crne Gore i 125 godina od rođenja Vide Matjan, kompozitorke za djecu po kojoj današnja muzička škola u Kotoru nosi ime.
Ovo veče zamišljeno je kao multidisciplinarno gdje će se smijenjivati razgovori o ovim temama i tematski povezane zvučne ilustracije. Govornici će biti dr Marijana Kokanović Marković, profesorka Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, Luka I. Milunović, mr Dobrila Popović, samostalna savjetnica za muziku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore i dr Ivana Marović, profesorka ŠOSMO “Vida Matjan”.
 
Muzički dio programa čine sopranistkinja Aleksandra Magud i pijanista Dejan Krivokapić koji će izvesti kompozicije Jovana Ivaniševića, kao i Vojni orkestar Crne Gore, pod dirigentskom palicom Mila Belevića. Ovaj orkestar formiran je davne 1871. godine a  izvešće djela iz repertoara Crnogorske vojne muzike.
 
Ulaz za sve događaje je slobodan. Zbog ograničenog broja publike, obavezna je registracija na protokol@kotorart.me ili 069/37-35-37 (od 09 do 14h) Registracija je moguća najranije tri dana, a najkasnije 24h prije početka programa.
 
Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.