Dirljivim gestom zaokružio resital u Kotoru

Sinoć, u Crkvi Sv. Duha, jermenski violončelista, Narek Hahnazarjan, održao je solo recital u okviru XVIII KotorArt Don Brankovih dana muzike.  Ovacije od publike najviše je dobio izvođenjem komada Lamentatio od Đovanija Solime kada je umjetnik uključio i pjevanje određenih dionica. Publika je imala mogućnost ispratiti kompozicije pisane za solo čelo kroz istoriju muzike: od Bahove svite sve do monumentalnog dijela za solo violončelo , Sonate Đerđ Ligetija ili jermenskog kompozitora Adama Hudojana.

dusa_violoncela-14.jpg

Ono što je sve oduševilo je bio pažljivo biran i osmišljen bis ovog umjetnika.  Nakon obraćanja publici gdje je istakao da “crnogorski i jermenski narod dijele mnoge sličnosti. Imamo sličan humor, jezik, i ljepotu koja nas okružuje nažalost, dijelimo i neke tužne istorijske činjenice. Znamo da je ovogodišnji Festival umjetnički obilježio 40 godina od razornog zemljotresa u Boki a u Jermeniji 1988. desio se zemljotres koji je odnio 25000 žrtava. ” Umjetnik je nakon obraćanja publici, odsvirao jermensku narodnu melodiju, koja nosi duboko emotivnu poruku I posvetio je svim žrtvama zemljotresa.

dusa_violoncela-20.jpg

Narek Hahnazarjan svira na violončelu starom tri vijeka, a svoj recital izveo je u košulji sa ornamentima iz Jermenije koji potiču iz V vijeka. 
“Ja jesam muzičar ali prije svega, smatram da trebam biti ambasador svoje zemlje u svijetu i radujem se što mogu predstaviti dio kulture i običaja moje predivne Jermenije i upoznati druge nacije sa njima.” – istakao je Narek nakon koncerta.
Večeras, 06. avgusta, takođe u Crkvi Sv. Duha, sa početkom u 21.30h imaćemo priliku opet slušati violončelistu, Nareka Hahnazarjana, ovog puta u ulozi kamernog muzičara na koncertu Roman & Friends. Sve detalje oprogramu i ulaznicama, mogu se pronaći pod tabovima “Program” i “Ulaznice”

 

dusa_violoncela-29.jpg

Narek Hahnazarjan, rođen u porodici muzičara, školovanje je započeo u rodnom Jerevanu, a nastavio na Konzervatorijumu u Moskvi i Muzičkom konzervatorijumu Nove Engleske u Bostonu. Violončelo je učio i od čuvenog Mstislava Rostropoviča, čija ga je fondacija stipendirala. Na međunarodnu scenu stupio je 2011. godine, kada je, kao 22-godišnjak, pobijedio na 14. Međunarodnom takmičenju Čajkovski. Sviraoje s najpoznatijim svjetskim orkestrima, uspostavljajući saradnju s dirigentima kao što su Gergijev, Jarvi, Spivakov, Pletnjev, Robertson i dr. Britanski muzički magazin Strad njegovo sviranje opisao je kao blistavo briljantno, a San Francisko Hronikl kao veličanstveno. Tekuća sezona uključuje seriju koncerata na festivalima u Severnoj Americi, nastupe s poznatim orkestrima širom svijeta, kao i u triju sa Sergejem Dogadinom i Danilom Trifonovim. Svira na violončelu koje je 1707. godine konstruisao Jozef Guarneri.