Dva koncerta u saradnji sa ambasadom Savezne Republike Njemačke na KotorArtu

Tokom ovogodišnjeg festivala, KotorArt, u saradnji sa ambasadom Savezne Republike Njemačke, organizovao je dva koncerta. Prvi, pod nazivom Betovenova pisma, koji je u Crkvi sv. Duha u Kotoru organizovan 05. avgusta gdje je publika imala priliku da upozna Betovena iz nešto intimnijeg ugla i drugi, pod nazivom O Njemačkoj, s ljubavlju organizovan sinoć, 10. avgusta, takođe u Crkvi sv. Duha gdje je publika imala priliku da sluša kompozicije savremenih Njemačkih kompozitora od strane klarinetistkinje Sofije Molčanove i pijanistkinje Pave Taušan.
DSC_9264.jpg
Povodom 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena, 2020. godine, kreiran je projekat Betovenova pisma, prema ideji i konceptu Vanje Vukčević, projektne menadžerke Nevladinog udruženja ARS-INDUSTRIA iz Podgorice. Program se u muzičkom smislu oslanja na gudački kvartet Razumovski, op. 59, br. 2, posvećen ruskom plemiću – grofu Razumovskom, ambasadoru carske Rusije u Beču, velikom pokloniku umjetnosti i meceni. Naizmjenično sa stavovima kvarteta smjenjuje se interpretacija četiri Betovenova pisma čime je predstavljen intimni svijet umjetnika ispunjen najdubljim strahovima i bolima, ali i osjećanjima ljubavi.
 
Umjetnici koji su izveli gudački kvartet bili su violinistkinje Milana Bjelobaba i Marija Đuranović, violista Uroš Lapčević i violončelista Dmitri Prokofjev dok je glumac Aleksandar Radulović interpretirao četiri Betovenova pisma.
DSC_9235.jpg
Sinoćnji koncert O Njemačkoj, s ljubavlju otvorio je zamjenik ambasadora Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, g. Kristof Brojnig /Christoph Breunig/. Umjetnice klarinetistkinja Sofija Molčanova i pijanistkinja Pava Taušan obje su vezane za Kotor i za Njemačku te su bile pravi izbor za ovakav koncert. 
 
Publika je čula Jevrejsku svitu za solo klarinet Evgenija Orkina, izbor iz zbirke minijatura Knjiga zvijezda kompozitora Vilfreda Hilera, Sonatinu za klarinet i klavir, op.1 Evgenija Orkina kao i Pet fragmenata, za klarinet i klavir savremenog kompozitora Jerg Vidmana. 
 
Zahvaljujemo se ambasadi Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori na izuzetnoj saradnji i pomoći pri realizaciji ova dva značajna koncerta. Tokom prošle, 2020. godine koja je bila veoma izazovna za čitav svijet, stvaralaštvo Betovena i njegova velika godišnjica nisu uspijeli da zasijaju koncertnim podijumima kao što je zamišljeno. Zato smo ove godine jedan od zamišljenih koncerata za prošlu sezonu uspijeli da realizujemo dok smo na drugom koncertu uživali u nešto neobičnijim, savremenijim zvucima klarineta i klavira. – istakli su iz PR službe Festivala.
DSC_9256.jpg

 

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.