Dva vrsna intelektualca na KotorArt Pjaci od filozofa

Međunarodni festival KotorArt uvijek je njegovao i događaje van muzičkog sadržaja. Pored Pjace od knjige, likovnog segmenta i KotorArt teatra, ovogodišnji Festival organizuje i Pjacu od filozofa. Ulaz na događaje u okviru Pjace od je besplatan.

Pjaca od filozofa održaće se 5. i 6. avgusta u Kotoru i ugostiće dvije izvanredne ličnosti. Univerzitetski profesori, naučnici, intelektualci i erudite, prof. dr Đuro Šušnjić i prof. dr Čedomir Čupić razgovaraće na temu kulture i identiteta a prisjetiće se i života, misli i djela velikih mislioca, Ratka Božovića i Don Branka Sbutege.

Đuro Šušnjić slika 4.webp

Kada je riječ o identitetu, može se govoriti o tri osnovna oblika. Lični identitet podrazumjeva osjećanje identiteta, svijest da se od svih drugih razlikujem u nečemu. Grupni identitet svodi se na identifikaciju sa nekom društvenom grupom. Ako je poistovjećivanje sa grupom potpuno, onda je riječ o asimilaciji. Građanski (zajednički, univerzalni, ljudski) identitet podrazumjeva usvajanje zajedničkih vrijednosti i normi: iznad svih razlika koje nas djele stoje vrijednosti i norme koje nas povezuju! Identitet se moćno ispoljava kada je ugrožen – braniš ga, što znači da imaš određenu sliku o sebi. Promjena razara identitet, identitet odbacuje promjenu. - ističe Đuro Šušnjić, kao uvod u jednu od tema ovogodišnje Pjace od filozofa.

 

2024-04-0896.jpg

Govoreći o Don Branku Sbutegi, Šušnjić ističe da su misaoni ljudi uvijek postavljali nezgodna pitanja, potpaljivali duhovne vatre, uznemiravali i osporavali vjekovne navike svojih bližnjih, otvarali im oči za viša značenja i vrijednosti. A to ne ide bez otpora i kazne. Uglavnom su bili osuđeni da čame u zapećku, dok prosječni i sebični veličaju sami sebe. Don Branko svjedoči: „Sve je teže, gotovo nemoguće, biti drukčiji.“ On dobro zna da je u mentalitetu balkanskog čovjeka usađena predrasuda prema ličnosti i njenom dostojanstvu, jer se ovdje na svakog ko se razlikuje, gleda kao na krivca. Iz svoga iskustva on zapaža: „Kao da je biti dobronamjeran, istinoljubiv, pravedan, skoro grijeh i zločin.“

Sa velikim zadovoljstvom pozivamo sve studente, profesore, akademsku zajednicu Crne Gore i regiona, svu zainteresovanu publiku za teme kulture, identiteta i promjene, da budu u Kotoru 5. i 6. avgusta. Zajedno sa profesorima Šušnjićem i Čupićem ćemo promišljati o ovako značajnim temama za jedno društvo, posebno u izazovnim vremenima u kojima se nalazi, ne samo naš region, već i Evropa i svijet.  - istakli su iz PR službe Festivala.