Džez na koji (ni)smo navikli

Pjevačica, flautistkinja, kompozitorka i autorka tekstova, jedna od najznačajnijih i najsvestranijih ličnosti na hrvatskoj muzičkoj sceni, Tamara Obrovac, nastupila je na dvije večeri ovogodišnjeg KotorArta. Ona je s gitaristom Urošem Rakovcem održala koncert u Luštici Bay, u subotu, a veče nakon toga i u Kotoru na Trgu ispred Muzeja.

 

DSC_1734.jpg

Tamara Obrovac je dobitnica osam Porina, hrvatske godišnje diskografske nagrade, i nominovana za nagradu World music 2004, Bi-Bi-Sijevog Radija 3, u kategoriji evropske muzike i nagrade publike. Snimila je desetak autorskih kompakt-diskova, na kojima se potpisuje kao autorka muzike i velikog broja tekstova. Na KotorArtu izvela je neke od snimljenih numera – Crno zlo na tekst istarskog pjesnika Milana Rakovca, zatim Majmajola, Villa idola, Divojka itd. S gitaristom Urošem Rakovecom, koji je studirao gitaru na Koledžu za muziku Berkli u Bostonu i diplomirao na Nacionalnom konzervatorijumu u Klagenfurtu, sarađuje samostalno, ali i u okviru šireg ansamba, Transhistria koji nastupaju širom svijeta.

DSC_1760.jpg

Već nekoliko godina KotorArt Don Brankovi dani muzike uspješno okupljaju ljubitelje džeza na nedjeljnim koncertima na Pjaci ispred Muzeja. Raniji nastupi svjetski priznatih umjetnika, poput trubača Duška Gojkovića, pijanista Larija Vučkovića, Bojana Zulfikarpašića, Vasila Hadžimanova i Matije Dedića, te big bendova iz Italije i Srbije, potvrdili su da Kotorani imaju afiniteta prema ovom žanru, te ga zato i treba njegovati.

Boris Marković