Gitara i mandolina na završetku KotorArta

Koncertom dvojice umjetnika, jednog iz Crne Gore – gitariste Miloša Karadaglića i jednog iz Izraela – mandoliniste Avija Avitala, završeno je dvadeset prvo izdanje KotorArt Don Brankovih dana muzike. Umjetnici su u srijedu 17. avgusta, pred punim auditorijumom u Bogodoričinom hramu u Pračanju, izveli djela Johana Sebastijana Baha, Manuela de Falje, Eitora Vila-Lobosa i Matijasa Diplesija.
milos_avi-08-22-39.jpg
Miloš Karadaglić, kao vodeći klasični gitarista svoje generacije u svijetu, odnedavno je eksluzivni umjetnik Izdavačke kuće Soni Klasikal, nakon što je tokom višegodišnje saradnje sa Univerzalom objavio više albuma. Kroz cjelovečernje resitale, nastupe sa orkestrom i u kamernim ansamblima, publika KotorArta je tokom prethodnih godina pratila njegovo sazrijevanja i sve intenzivnije osvajanje koncertne scene. Kada je riječ o umjetnicima sa kojima je nastupao na KotorArtu, svojevremeno je na večerima pod nazivom Miloš invaties kao gost-domaćin Festivala ugostio klarinetistu Andreasa Otenzamera, harmonikašicu Kseniju Sidorovu i sopran Pamezu Mučikizu. Ove godine, imao je čast da zaokruži izdanje Don Brankovim dana muzike, svirajući sa Avijem Avitalom, mandolinistom koji redovno nastupa na najvećim svjetskim festivalima i do sada je izveo više od sto savremenih djela koja su kompozitori napisali za njega. Avital je prvi mandolnista nominovan za Nagradu Gremi za klasičnu muziku i prvi mandolinista koji je pobjedio na takmičenju Aviv u Izraelu, 2007. godine.
 
S obzirom na to da za duo gitare i mandoline repertoar nije obiman, umjetnici su predstavili klasična djela kroz aranžmane kompozicija koje su pisane izvorno uglavnom za klavir. Na početku večeri dvojica umjetnika su izveli Sedam popularnih španskih kancona kompozitora Manuela de Falje. Kada je riječ o djelima Johana Sebastijana Baha, oni su se predstavili popularnim Adađom, to jest drugim stavom iz Koncerta za obou u d-molu, kao i Preludijumom iz Engleske svite u a-molu br. 1. Za ove i druge kompozicije aranžman je napisao Serđo Asad, prilagođavajući klavirsku fakturu gitarsko-mandolinskoj izvođačkoj tehnici. Za kraj koncerta, Karadaglić i Avital izveli su drugi i treći stav Sonate za gitaru i mandolinu, kompoziciju koju je za njih napisao francuski autor Matijas Diplesi, pa to izvođenje ujedno bilo premijerno u Crnoj Gori.
 
Umjetnici su se predstavili i samostalno. Miloš Karadaglić je solistički odsvirao nekoliko preludijuma Eitora Vila-Lobosa, dok je Avi Avital izveo tradicionalnu tursku pjesmu.
Boris Marković