Gostovanja horskih ansambala i istaknutih solista na KotorArtu

Ovog ljeta na Međunarodnom festivalu KotorArt predstaviće se horski akademski ansambli iz Zagreba i Beograda i istaknuti muzičari svjetskog renomea.

Najpoznatiji hrvatski akademski hor Ivan Goran Kovačić, čiji su visoki interpretativni dometi potvrđeni brojnim nagradama i priznanjima, nastupiće 16. jula 2022. godine u Bogorodičinoj crkvi u Prčanju, sa početkom u 21 h. Kao najbrojniji amaterski hor, pod dirigentskom palicom Luke Vukšića, na koncertu Hrvatska horska duhovna muzika izvešće program koji hronološki vodi kroz vijekove hrvatskog a cappella muzičkog stvaralaštva, od glagoljaškog crkvenog pjevanja pa sve do 21. vijeka. Koncert se održava uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Ambasade Hrvatske.

Magičnu atmosferu Bogorodičine crkve u Prčanju 13. avgusta u 21h naročito će naglasiti ženski glasovi akademskog hora Collegium Musicum iz Beograda. Tragovi iz sazviježđa Regula projekat je kojim Collegium Musicum, pod upravom Dragane Jovanović, odaje počast svom osnivaču i dirigentu, mentoru i prijatelju, profesorki Darinki Matić Marović. Na programu koncerta su kompozicije koje je najviše voljela i izvodila, kao i premijera djela Coda (2021.) kompozitora Žarka Mirkovića, posvećenog Darinki Matić Marović i horu Collegium Musicum. Darinka Matić Marović, čest gost festivala KotorArt, koji je osnovao i bijenalnu nagradu sa njenim imenom,  bila je prva žena dirigent, prva žena dekan na Fakultetu umetnosti u Beogradu i prva žena rMatić Marović najviše voljela i izvodila, ektor Univerziteta umetnosti. Collegium Musicum vodila je od njegovog osnivanja, 1971. godine. Partneri koncerta su: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Opština Stari grad Beograd i Collegium Musicum.

0813 collegium musicum foto.jpg

Među solistima koji će nastupiti ove godine, posebno mjesto zauzimaju članovi čuvene Berlinske filharmonije okupljeni u triju koji čine violinista i koncert-majstor Daišin Kašimoto, prvi klarinetista Andreas Otenzamer i gostujući pijanista Hose Galjardo. Nastupiće 20. jula u Domu Vojske u Porto Montenegru, sa početkom u 21 h, a na programu će biti djela Mocarta, Mendelsona, Pjacole i Geršvina. Koncert je dio ciklusa KotorArt u gostima. Partneri koncerta su: Porto Montenegro, Henley & Partners, Regent Porto Montenegro, Sotheby’s International Realty i Ambasada Njemačke.

Ulaznice za ovaj koncert, koji će inače biti i jedini koji se naplaćuje u okviru festivala, u prodaji su širom Crne Gore, na kioscima Tobacco S Press-a, preko servisa Gigs Tix na sljedećem linku: http://gigstix.me/sve-ulaznice/6-koncerti/884-berlinvisiting22.

U Crkvi Sv. Duha biće održano nekoliko koncerata. U utorak, 02. avgusta, sa početkom u 21 h, u okviru serijala China Stage, nastupiće sjajni kineski violinista Džu Dan i čuveni francuski pijanista Mišel Dalberto. Koncert se održava u saradnji sa Shanghai Orient Culture Business Co. Ltd, Shangai International Culture Association i Ambasadom Kine. 

Afirmisani svjetski pijanista, Kemal Gekić, na koncertu 11. avgusta u 21 h, izvešće djela Hendla, Lista, Šuberta, Rahmanjinova i Šopena. Koncert je dio serijala KotorArt Akademija

Tokom serijala Dana Rumunije u okviru festivala,  09. avgusta u 21 h, kotorskoj publici predstaviće se brat i sestra Pađin. Sopranistkinja Sara i pijanista Emo, izvešće rumunske narodne melodije, odabrane pjesme i arije. Koncert će se održati u saradnji sa Ambasadom Rumunije.

Koncertom pod nazivom Miloš & Avi, 14. avgusta u Bogorodičinoj crkvi u Prčanju, u 21 sat, svečano će se zatvoriti ovogodišnje izdanje KotorArta. Dva istaknuta umjetnika, gitarista Miloš Karadaglić i mandolinist Avi Avital predstaviće se djelima Baha, de Falje, Glasa i Diplesija. 
 
Koncerti istaknutih muzičara svakako su nešto po čemu je KotorArt prepoznat u regionalnim i evropskim okvirima. Festival je u proteklim godinama ugostio neke od najznačajnijih svjetskih muzičara, kao što su kompozitor i dirigent Kšištof Penderecki, pijanisti Juđa Vang, Ivo Pogorelić, Denis Macuev, Boris Berezovski, violončelista Miša Majski, violinisti Leonidas Kavakos, Nemanja Radulović, perkusionista Martin Grubinger.

Organizatori Međunarodnog festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike ističu da u teškim vremenima, kultura i umjetnost moraju biti jedan od načina da se sačuva sistem vrijednosti i važnih poruka koje prenosimo javnosti. Aktuelne teme, od ekologije do zaštite kulturne baštine, turistički atraktivni programi, uz reprezentativne umjetnike i, naročito, saradnja sa brojnim međunarodnim institucijama i ambasadama, ukazuju  i na svojevrsni moto cijelog festivala od njegovog osnivanja, a u skladu sa Konfučijevom izrekom koju je često citirao don Branko Sbutega: “Ne psuj tmine, radije upali svoju svijeću”.

Međunarodni festival KotorArt ovog ljeta će se održati u periodu od 1. jula do 14. avgusta, sa bogatim i raznovrsnim programom, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, uz podršku Evropske unije, Fonda za Zapadni Balkan, brojnih ambasada u Crnoj Gori i drugih značajnih partnera i sponzora.