Gostovanja instrumentalnih sastava na KotorArtu

Od baroka do džeza

Međunarodni festival KotorArt je za predstojeće izdanje pripremio raznovrstan program koji uključuje nekoliko manjih i većih orkestarskih sastava, pored nastupa Simfonijskog orkestra narodne Opere i Baleta iz Tirane, koji će nastupiti na svečanom otvaranju KotorArta 1. jula.

Accademia Bizantina.png

U partnerstvu sa Ambasadom Italije i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, nastupiće ansambl Akademija Bizantina (Accademia Bizantina). Koncert će se održati 17. jula u 21h u Bogorodičinoj crkvi na Prčanju. Ovaj renomirani sastav, specijalizovan za izvođenje italijanske muzike 17. i 18. vijeka na autentičnim instrumentima, svrstava se u vodeće barokne sastave kojim umjetnički rukovodi maestro Otavio Dantone (Ottavio Dantone). Pod njegovim vođstvom, ansambl je nastupao u najznačajnijim dvoranama, osvajao prestižne nagrade i snimao za izdavačke kuće poput Deutsche Grammophon i Decca.

KotorArt dugi niz godina posebnu pažnju posvećuje mladima. Ove godine Festival će ugostiti tri sastava mladih muzičara, koji šalju poruku i cijelog ovogodišnjeg Festivala - muzika zajedništva.

Bremen YSO foto 3.png

Na kotorskoj Ljetnoj pozornici, 22. jula od 21h, održaće se koncert Omladinskog simfonijskog orkestra Bremena, sa nazivom Bremen u gostima. Pod upravom dirigenta maestra Martina Lenca (Martin Lentz), orkestar će izvesti djela Betovena, Mendelsona i Sibelijusa. U partnerstvu sa Ambasadom Njemačke, planiran je još jedan nastup ovog orkestra u Crnoj Gori, u okviru ciklusa KotorArt u gostima.

Još jedan orkestar udružene energije mladih nastupiće na koncertu 28. jula u 21h u Bogorodičinoj crkvi na Prčanju – Orkestar mladih Zapadnog Balkana (Western Balkan Youth Orchestra). Osnovan je 2019. godine kao platforma za saradnju mladih muzičara šest zemalja regiona, uključujući i Crnu Goru. Umjetnički direktor, pijanista i dirigent Desar Sulejmani, sa ovim sastavom izvešće djela Griga, Druge, Tansmana i Šostakoviča.

Sličnog je profila i Kamerata Balkanika, orkestar kojim rukovodi solista i koncertmajstor Fedor Rudin, a koji će nastupiti 14. jula od 21h u Bogorodičinoj crkvi na Prčanju. Ansambl, okupljen od strane organizacije ArtLink iz Beograda, u okviru svoje turneje po regionu sviraće djela Hajdna, Mocarta i Betovena.  

Sa istom porukom muzike zajedništva održaće se i zajednički koncert vojnih orkestara Gornje Austrije i Crne Gore, 29. jula, sa početkom u 21.30h ispred Katedrale Sv. Tripuna u Kotoru. Predviđen je kao najava programa pod nazivom Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje i Novi Sad, podržanog od strane Fonda za Zapadni Balkan, koji se fokusira na valorizaciju vrijednog kulturnog fortifikacionog naslijeđa Austrougarske. Koncert združenih vojnih muzika dvije zemlje nakon Kotora imaće turneju u drugim gradovima Crne Gore, kao dio serijala KotorArt u gostima. Partneri koncerta su Ministarstva odbrane Crne Gore i Austrije i Ambasada Austrije u Podgorici. 

U okviru programskog serijala Pjaca od džeza 24. jula od 23h nastupiće renomirani beogradski kamerni multimedijalni orkestar Muzikon. Pored klasičnog repertoara, ovaj ansambl razvija i izvodi drugačije projekte: digitalni koncerti, interaktivni dizajn, 3D-mapping i nove tehnologije. Fleksibilnost orkestra i kvalitet u više žanrova definiše ga kao umjetnički ansambl 21. veka, sposobnog za sve zahtjeve muzičke produkcije.

Međunarodni festival KotorArt je ovog ljeta planiran sa izuzetno bogatim i raznovrsnim programima u periodu od 1. jula do 14. avgusta, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, uz podršku Evropske unije, Fonda za Zapadni Balkan, brojnih ambasada u Crnoj Gori i drugih značajnih partnera i sponzora.