INTERVJU Vujadin Krivokapić: Studenti nestrpljivi da pokažu veliki rad

Na XIX KotorArt Don Brankovim danima muzike, festivalu koji tradicionalno promoviše crnogorske umjetnike, studenti i profesori Muzičke akademija na Cetinju održaće dva koncerta. Na prvom koncertu koji će se održati u subotu, 18. jula u Crkvi Sv. Duha sa početkom u 21.30, petnaest mladih studenata predstaviće se na jednom od najvećih i najznačajnijih festivala u Crnoj Gori i regionu. Koncert na kome učestvuju profesori Muzičke akademije planiran je za subotu, 1. avgust.
 
Ovogodišnji Festival KotorArt biće održan uz poštovanje mera prevencije širenja zaraze virusom Covid-19 u Crnoj Gori i svijetu, usljed koje su otkazani ili odloženi pojedini festivali u regionu. Program XIX Don Brankovih dana muzike takođe je redukovan zbog propisanih epidemioloških mera i finansijskih posledica uslovljenih pandemijom. U danima kada nam je vraćanje u svakodnevnicu, kroz održavanje koncerata i kulturnih sadržaja, prijeko potrebno, organizator Festivala je, poštujući propisane mere zbog novonastale situacije, ograničio broj publike u sali. Istovremeno, planiran je prijenos koncerta uživo putem interneta i u bašti kafeu Ombra u Kotoru.  
 
Povodom predstojećeg koncerta razgovarali smo sa violinistom Vujadinom Krivokapićem, prodekanom za umjetnost, rukovodiocem studijskog programa i docentom Muzičke akademije na Cetinju.
IMG-3143.JPG
Nastupom studenata i profesora na ovogodišnjem Festivalu KotorArt Muzička akademija sa Cetinja predstaviće se na dva koncerta.
 
Izuzetno nam je zadovoljstvo što će se ove godine Muzička akademija Cetinje (MACT) predstaviti na Festivalu KotorArt. Zadovoljstvo je još veće kada se uzme u obzir i situacija u kojoj smo se svi našli zbog izbijanja pandemije. Ona je, u našem slučaju, uticala na promjenu u načinu rada sa studentima i u organizovanju redovnih akademskih dešavanja na MACT. Mislim da nam profesorska etika nalaže da posebno istaknemo prvi koncert, na kome će se predstaviti studenti MACT. Na taj koncert gledamo kao na potvrdu rada profesora, jer je pojava COVID-a 19 uticala na inovativni oblik nastave, koja se odvijala putem specijalizovanih aplikacija predviđenih za onlajn nastavu. Zbog toga bih naglasio dobru saradnju profesora i studenata, koji su se zajednički odlučili na ovaj koncert, i njihovu veliku hrabrost da javno, na priznatom Festivalu, prezentuju svoj rad.
 
Misija Muzičke akademije je, između ostalog, i otvorena saradnja sa sličnim institucijama u okruženju, pa tako sa KotorArtom sarađujete gotovo od osnivanja Festivala.
 
MACT u kontinuitetu vodi brigu o vidljivosti svojih rezultata kroz komunikaciju sa muzičkim institucijama i festivalima. Smatramo da je otvorena saradnja između institucija kulture veoma važna, jer je mnogo puta dokazano da tada institucije rade punijim kapacitetom. Da budem konkretan, u ovom slučaju, studenti MACT će imati priliku da predstave svoju umjetnost na međunarodnoj pozornici, profesori da razmjenjuju iskustva sa kolegama iz regiona i inostranstva, a Festival KotorArt da, već tradicionalno, promoviše crnogorske institucije i umjetnike.
 
Ove godine se navršava 40 godina rada Muzičke akademije, najveće i najvažnije obrazovne muzičke institucije u Crnoj Gori.
 
Tako je. Muzička akademija Cetinje je osnovana u Titogradu 1980.godine, kao jedan od fakulteta crnogorskog Univerziteta “Veljko Vlahović”. Danas je njeno sjedište na Cetinju. Na dva studijska programa - izvođačka umjetnost i opšta muzička pedagogija, angažovano je 35 stalno zaposlenih profesora. Rukovodstvo MACT je imalo plan i program za obilježavanje ovog jubileja, ali je odloženo za neka bolja vremena. Izuzetno smo ponosni što se, zajedno sa Fakultetom likovnih umjetnosti i Fakultetom dramskih umjetnosti, svrstavamo u vodeće institucije kulture u Crnoj Gori, i što smo svi smješteni na Cetinju. Smatramo da ove tri akademije daju posebnu “stvaralačku notu” prijestonici Crne Gore, koja sa našim djelovanjem i radom postaje i umjetnička prijestonica.
 
Kako ste spomenuli, privikavajući se na novonastalu situaciju, na fakultetu ste koristili različite digitalne tehnologije za održavanje kontinuiteta u nastavnom procesu. Korištenje interneta i različitih platformi za učenje na daljinu su postali važan deo obrazovnog procesa. Šta mislite o različitim onlajn muzičkim atrakcijama i koncertima koje su posljednjih nekoliko mjeseci u svijetu postali vrlo popularni?
 
Svakako da su onlajn muzičke atrakcije u ovom trenutku nužnost, ali i novi način izražavanja za koji ćemo tek vidjeti u kojem pravcu će se kretati, i dale su nam priliku da upoznamo umjetnike u nekom novom, intimnijem svjetlu. Toliko brzo smo se zadesili u situaciji da se sva naša profesionalna, društvena i privatna komunikacija svede na par aplikacija (google classroom, zoom, face up i dr.) da možda nismo ni stigli da ih sagledamo na pravi način. Jednostavno, profesionalne obaveze su zahtijevale njihovo korištenje, jer su one omogućavale ispunjavanje i realizaciju procesa rada. Mislim da je jedna od karakteristika svakog mislećeg bića i to da se brzo snalazi u novim situacijama i izvlači najbolje od sebe u njima. Zbog toga sa nestrpljenjem očekujemo koncert naših studenata, jer će možda on dati najbolji odgovor na Vaše pitanje.
 
Šta biste poželjeli studentima i zaposlenima Muzičke akademije, i mladim ljudima koji tek počinju da studiraju?
 
Prvo bih poželio svima dobro zdravlje i preporučio poštovanje svih mjera IJZ Crne Gore. Smatram da nas je pandemija COVID 19 naučila da budemo oprezni u našim planovima. To nikako ne znači da od planova treba odustati. Naprotiv, treba biti strpljiv i spreman na svaki scenario. Možda ovo može da zvuči kao floskula, ali smatram da je u ovoj situaciji najbolje biti optimista. Sa pozitivnim stavom se možemo suočiti i sa većim problemima od pandemije i gledati na naredni period ne kao problem, već kao izazov.
 
 
Muzička akademija na Cetinju nastavnim sadržajem, prateći savremene tokove muzičke pedagogije i dostignuća u oblasti muzičke umjetnosti, obrazuje mlade i kvalitetne kadrove, sposobne da umjetničkim radom i muzičkim stvaralaštvom pomažu razvoj svoje zemlje i regiona, u skladu sa savremenim evropskim trendovima. Misija Muzičke akademije jeste da širi i unapređuje znanje, učenje i vještine, uz punu otvorenost za saradnju sa sličnim i drugim institucijama i subjektima iz neposrednog i šireg okruženja. Na Muzičkoj akademiji obrazuju se studenti na osnovnim, specijalističkim, magistarskim i doktorskim studijama, na obrazovnim profilima kao što su opšta muzička pedagogija, dirigovanje i različiti instrumenti u okviru izvođačkih umjetnosti – klavir, gudački instrumenti, duvački instrumenti, gitara, harmonika.
Na koncertu učestvuju studenti: Aksa Muratović, Teodora Ćalić, Iva Ivanović, Viktor Huter, Žunja Lipanović, Milena Jaramaz, Ksenija Lukić, Andrijana Ramović, Iva Drekalović, Vasilije Vujadinović, Seida Kučević, Gleb Bednykov, Lejla Sulejmanović, Filip Miladinović, Uroš Sučić, i klavirski saradnik Aleksej Molčanov.
 
Nataša Đačić