Intimni doživljaj Betovena na KotorArtu

Otvorena izložba Dante i Dimitrije
 
Na Festivalu KotorArt u četvrtak, 05. avgusta, organizovana su dva događaja. Koncert pod nazivom Betovenova pisma kao i otvaranje izložbe istaknutog slikara Dimitrija Popovića, pod nazivom Dimitrije i Dante.
DSC_8591.jpg
Publika u Crkvi sv. Duha je uživala u intimnom doživljaju Betovena koji su zajednički prenijeli članovi ansambla ARS-INDUSTRIA, glumac Aleksandar Radulović, violinistkinje Milana Bjelobaba i Marija Đuranović, violista Uroš Lapčević i violončelista Dmitrij Prokofjev. Muzički sastav je izveo Betovenov gudački kvartet Razumovski, op.59, br. 2, posvećen ruskom plemiću – grofu Razumovskom, ambasadoru carske Rusije u Beču, velikom pokloniku umjetnosti i meceni dok se sa stavovima kvarteta smijenjivala i interpretacija četiri pisma čime je predstavljen intimni svijet umjetnika ispunjen najdubljim strahovima i bolima, ali i osjećanjima ljubavi. U pismu svom poznaniku Jozefu Vilhemu Šadenu kompozitor govori o prekidu svog prvog putovanja u Beč i potvratku u Bon zbog bolesti svoje majke koja ubrzo umire. Uslijedilo je pismo prijatelju Amendi o njegovim prvim problemima sa sluhom, ali i o njihovom prijateljstvu. Treće pismo, koje je ubjedljivo interpretirao Radulović, predstavlja čuveni Hajligenštatski testament, koji je kompozitor namijenio braći Karlu i Johanu. Ovim tekstom provijava očaj zbog njegove sve veće gluvoće, kao i razmišljanja o samoubistvu. Betoven je taj dokument do kraja života skrivao među privatnim papirima, a pronađen je i objavljen iste godine kada je umro – 1827. 
DSC_8540.jpg
Još jedan značajan dokument koji je do njegove smrti bio nepoznat jeste i Pismo besmrtnoj dragoj – svjedočanstvo puno ljubavi prema osobi čiji je identitet do danas ostao misteriozan. Publika je uživala u ovako intimoj večeri upoznavajući bliže Betovena a idejni tvorac cjelokupnog programa i koncepta je Vanja Vukčević, projektna menadžerka Nevladinog udruženja ARD-INDUSTRIA iz Podgorice. Koncert je održan uz podršku ambasade Republike Njemačke u Crnoj Gori.
 
Prije početka koncerta, u Galeriji solidarnosti, sa početkom u 19 časova, otvorena je izložba cjenjenog slikara, našeg savremenika, Dimitrija Popovića. Izložba pod nazivom Dimitrije i Dante dio je programa kojim KotorArt obilježava 700 godina od smrti čuvenog Dante Aligijerija. Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili admiral bokeljske mornarice, diplomata i predsjednik savjeta Fondacije Don Branko Sbutega, dr Antun Sbutega, sam autor izložbe, g. Dimitrije Popović a izložbu je otvorio Nj.E. Veselko Grubišić, ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori. Izložba se može posjetiti do 15. avgusta a festival KotorArt ju je organizovao u saradnji sa ambasadom Republike Hrvatske u Crnoj Gori. 
DSC_8562.jpg
 
 
Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.