Istaknuta dirigentkinja, pozorišna rediteljka i kompozitorka Karmina Šilec, dobitnica Nagrade Darinka Matić Marović

Istaknuta dirigentkinja, pozorišna rediteljka i kompozitorka Karmina Šilec (Slovenija) dobitnica je ovogodišnje Nagrade Darinka Matić Marović. Nagrada, koja obuhvata diplomu i novčanu nagradu, biće uručena u Kotoru, 24. jula, tokom prve večeri Pjace od filozofa, koja se ove godine održava pod nazivom Vox feminae

Međunarodni žiri, sačinjen od renomiranih umjetnica iz polja muzičke umjetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, donio je odluku većinom glasova. Članice ovogodišnjeg žirija su Dragana Jovanović, dirigentkinja (Srbija) - prva dobitnica nagrade, dirigentkinja Antoaneta Radočaj Jerković (Hrvatska), dirigentkinja Branka Radošević Mitrović (Bosna i Hercegovina), pijanistkinja Marina Mikić (Srbija) i predsjednica žirija, profesorka muzike Dobrila Popović (Crna Gora). 

Karmina Šilec, slovenačka umjetnica širokog dijapazona djelovanja, dirigentkinja, pozorišna rediteljka i kompozitorka, stalnom potragom za novom muzikom i novim poljima scenskog izraza kreira projekte sa različitim kompanijama, operskim i dramskim kućama, festivalima i ansamblima širom svijeta. Originalnim i istraživačkim pristupom, Karmina je donijela svježinu u horsku muziku i muzičko pozorište gradeći sopstveni stil umjetničkog iskaza koji ne poznaje granice kultura i nacija. Svojom smjelošću, provokativnošću i erudicijom Karmina Šilec je transformisala različite vokalne ansamble u vrhunske umjetničke formacije najvišeg ranga. Proširila je polje horskog, kamernog i solo pjevanja do najsloženijih stvaralačkih prostora u sveobuhvatna, višeformna umjetnička djela. Njeni projekti su nagrađeni velikim međunarodnim nagradama u scenskim oblastima koji uključuju muziku. Doprinos razvoju muzičke umjetnosti na našem prostoru je i poseban vid djelovanja Karmine Šilec vezan za muzičku baštinu i njenu implementaciju u savremeno stvaralaštvo. Interpretacionom sintezom koja obuhvata nasleđe narodnih pjesama, igara i muzike, Karmina Šilec koristi specifikum nasljeđa kao model za svoju savremenu umjetničku kreaciju. Imajući u vidu izuzetno bogatu biografiju, posvećenost i predanost životnom izboru, njeno umjetničko i muzičko-edukativno pregalaštvo, Žiri je uvažio i čvrste preporuke institucija koje su je kandidovale kao aktivnog dijela kulturnog života ovih prostora. Sama činjenica da Nagrada nosi ime Darinke Matić Marović, persone koja je bila satkana od ljubavi i poštovanja prema muzici, a posebno inovativnosti i permanentnom istraživanju zvučnih prostora i izvođačkih mogućnosti ljudskog glasa, direktno upućuju na osobine koje laureatkinju nagrade treba da krase. - istakla je Dobrila Popović, predsjednica žirija

U čast jedne od najznačajnijih predstavnica muzičke umjetnosti u regionu, Darinke Matić Marović, Međunarodni festival KotorArt uspostavio je bijenalnu nagradu sa njenim imenom 2021. godine, koja se dodjeljuje istaknutim umjetnicama za djela ili ostvarenja koja predstavljaju izuzetan doprinos razvoju muzičke umjetnosti na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za ženske stvaraoce porijeklom sa ovog prostora. 

Karmina Šilec uspješno realizuje projekte s različitim kompanijama, pozorišnim i operskim kućama, festivalima i ansamblima širom svijeta. Čuvena po svom originalnom i istraživački nastrojenom pristupu, donosi svježinu muzičkom teatru u svijetu. Njeni projekti ovjenčani su brojnim međunarodnim nagradama, uključujući nagrade Music Tehatre Now, za djela Trenos i Immemorial, i Međunarodnu nagradu Robert Edler. Njeni projekti izvode se na visoko cijenjenim scenama i festivilma, među kojima su Pariski jesenji festival, Ruhrtriennale, Prototype Festival u Njujorku, Moskovski vaskršnji vestival, Musikfestspiele u Drezdenu, Melburnški festival, Audirotrim u Rimu, Kulturni centar Hong Konga itd. Kreativno pristupa savremenim političkim temama težeći da doprinese prihvatanju Drugosti – bavi se mizoginijom i seksizmom kroz ispitivanje žena u izolovanim sredinama (manastiri, logori), istražuje himenologiju, korsteći se u svom radu istraživanjem nevinosti kao fenomena. Njen najnoviji rad Milica kritički osvjetljava problem femicida u Evropi. Razvila je jedinstveni umjetnički koncept – choregie s fokusom na kreativni proces koji dovodi muzički pojam komponovanja do pozorišnih aspekata interpretacije. Umjetnički je direktor produkcijske kuće Carmina Slovenica.

Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art.