Izložba slika Dimitrija Popovića

Dimitrije i Dante na KotorArtu
 
Međunarodni Festival KotorArt organizuje izložbu slika istaknutog savremenika, slikara Dimitrija Popovića. Otvaranje izložbe organizuje se u četvrtak, 5. avgusta sa početkom u 19 časova u Galeriji solidarnosti u Kotoru. 
Moj ciklus Omaggio a Dante nije nastao kao direktno pretapanje poetskog teksta u likovni izraz. Ilustracija me nikada nije zanimala. Ono što me je privlačilo u Božanstvenoj komediji, preciznije rečeno u Paklu, jeste ona unutarnja ekspresija Danteovih poetskih slika. U njenom sam infernalnom funkcionalizmu nalazio inspirativno izvorište za moje kompozicije. Moj Omaggio neka je vrsta likovnih alegorija koje su proizišle iz poetskih slika Pakla. Sve su to slike u kojima postoji onaj unutarnji pokret mračne energije jednog apsurdnog vremena. Stoga se moj ciklus Omaggio a Dante može tumačiti i kao svojevrsni transfer između Danteova srednjovjekovna i našeg novovjeka pakla. – istakao je autor, slikar Dimitrije Popović.
 
KotorArt, u svom jubilarnom dvadesetom izdanju, posvetio je dvije večeri obilježavanju 700 godina od smrti Dantea Aligijerija. Na platou ispred Bogorodičinog hrama imali smo priliku uživati u multidisciplinarnoj predstavi autora Antuna Sbutege gdje se kroz naraciju, recitaciju, muziku i video montažu mogao doživjeti lik  Aligijerija, a posebno i njegovo remek djelo Božanstvena komedija. Sada imamo čast ugostiti slikara Dimitrija Popovića. Slike će biti izložene u Galeriji solidarnosti u Kotoru od 05. do 15. avgusta i mogu se vidjeti svakoga dana od 09 do 21 čas. – istakli su iz PR službe Festivala.

Dimitrije Popović, slikar i pisac, završio je studije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U galeriji Aleksander Braumiler u Parizu, 1978. godine, izlagao je zajedno sa Salvadorom Dalijem, Ernstom Fuksom, Viktorom Braunerom, Dadom Đurićem, Leonor Fini, a u Forchajmu, 1982. godine, galerija Liberta i Universal Fine Arts iz Vašingtona organizovali su zajedničku izložbu njegovih radova i radova Salvadora Dalija. Od sedamdesetak samostalnih izložbi i više od tri stotine grupnih, ističu se izložba ciklusa radova Omaž Leonardu (Palazzo Sormani, Milano), ciklus raspeća Corpus Mysticum (Rim), instalacije Pjesma bez riječi (UNESKO, Pariz). Dobitnik je tridesetak domaćih i međunarodnih nagrada za likovnu umjetnost i književnost, poput Zlatne medalje za skulpturu Rajska vrata na Trinaestom međunarodnom bijenalu Dantesca u Raveni, medalje za slikarstvo Andrea Mantenja, medalje i nagrade Giotto e il suo tempo itd. O djelu Dimitrija Popovića do sada je objavljeno trinaest monografija i snimljeno petnaest dokumentarnih filmova. Objavio je pet knjiga eseja o likovnoj umjetnosti i četiri knjige beletristike. Član je Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, Ruske akademije književnosti, Slavenske akademije književnosti i umjetnosti (Bugarska), Crnogorskog PEN centra, Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva pisaca.
 
Ulaz za sve događaje je slobodan. Zbog ograničenog broja publike, obavezna je registracija na protokol@kotorart.me ili 069/37-35-37 (od 09 do 14h) Registracija je moguća najranije tri dana, a najkasnije 24h prije početka programa.
 
Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.