Javno pismo ministarki kulture i medija u Vladi Crne Gore, gospođi Maši Vlaović

Poštovana ministarko Vlaović, 

Kako čitamo iz štampe u proteklom periodu o dodijeljenim crnogorskim državljanstvima, kojom prilikom ste se rukovodili sportskim ili kulturnim interesom Crne Gore, a kako na dopis ove tematike od 12. novembra 2022. godine, i pored brojnih urgencija nijesmo dobili ama baš nikakav odgovor, prinuđeni smo da ovaj dopis u cijelosti učinimo javnim, jer smatramo da pitanje crnogorskog državljanstva poznatog ruskog violončeliste Dmitrija Prokofjeva ipak zaslužuje neki argumentovani odgovor Ministarstva na čijem ste čelu.

 

Dopis je citiran u cijelosti:

Poštovana ministarko Vlaović,

Obraćam Vam se sa predlogom da istaknuti međunarodno afirmisani čelista ruskog porijekla Dmitrij Prokofjev, inače dobro pozat našoj javnosti, dobije crnogorsko državljanstvo. 

Radi se o čelisti svjetske reputacije koji je u Moskvi, pored solističke aktivnosti bio angažovan na prestižnom Čajkovski konzervatorijumu kao i u najelitnijim kamernim i simfonijskim orkestrima, sarađujući sa samim vrhom moćne ruske muzičke scene. Prokofjev je prisutan u crnogorskoj javnosti duži niz godina, i bio angažovan kao prvi čelista Crnogorskog simfonijskog orkestra, kao gostujući profesor na cetinjskoj Muzičkoj akademiji, kao član KotorArt Trija te kao solista i kamerni muzičar u nebrojenim koncertima. Sveukupnim  angažmanom i djelovanjem, on je podigao kvalitativnu ljestvicu po pitanju izvođaštva i doprinosa popularizaciji klasične muzike kod nas. 

Njegovi roditelji su vlasnici nekretnine u Crnoj Gori koja je, usljed ratnih dešavanja u Ukrajini, postala permanentni dom ovog istaknutog umjetnika.

Preporuku za dobijanje državljanstva pišem kao njegov blizak prijatelj i kolega, i neko ko ga je angažovao da na festivalu KotorArt nastupi na brojnim koncertima, uvijek ostajući impresioniran talentom, iskustvom, posvećenošću, strpljenjem za mlade naraštaje, ali i ljubavlju za našu Crnu Goru.

Priloženo možete naći njegovu biografiju, kopiju ruskog pasoša kao i izvod iz press clippings-a, koji dokazuju dosadašnji i realan mogući doprinos koji ovaj umjetnik jeste i može imati na razvoj muzičke umjetnosti u našoj zemlji. 

U slučaju potrebe dodatnih informacija, stojim Vam na raspolaganju. 

U nadi da ćete ovaj predlog pronaći utemeljenim i pozitivno odgovoriti na isti, 

Srdačno Vas pozdravljam.

               prof. mr Ratimir Martinović, izvršni direktor
               Međunarodni festival KotorArt