Jedinstveni Nemanja Radulović sa ansamblom Double Sens na svečanom otvaranju KotorArt Don Brankovih dana muzike

Na svečanom otvaranju XXII KotorArt Don Brankovih dana muzike nastupiće svjetski priznati violinista Nemanja Radulović sa ansamblom Double Sens. Na programu pod nazivom Put oko svijeta, miljenik kotorske publike promovisaće numere sa novog albuma Roots, na kome je ispitivao granice world music žanra koji ga je inspirisao. Tradicionalno, svečano otvaranje Festivala će se održati 13. jula u prelijepom ambijentu pjace Katedrale Sv. Tripuna. 

Ovaj projekat je za mene veoma zanimljiv i nastao je u periodu kada je bio lockdown. Mnogo sam slušao muziku, najviše Mocarta i world music, i to me je vraćalo u život. Tokom perioda pandemije imao sam vremena da duboko promislim o muzici danas, ali i o muzici prošlosti i budućnosti. Prijalo mi je da slušam muziku različitih stilova. Malo po malo, počela je da se razvija ideja o ovom projektu. Sve je bilo novo za mene, jer nije klasična muzika u pitanju, možda je ima samo pet odsto. Ovo je iskorak koji sam kao umjetnik uradio – istakao je Nemanja Radulović povodom novog albuma Roots.

Na programu koncerta, koji je svojevrstan iskorak iz klasične u polje world music, biće izvedene  stilizacije tradicionalnih pjesama različitih naroda - od kompozicija dobro poznatih u našoj sredini, preko melodija različitih evropskih zemalja, do onih udaljenijih, poput Kine, Indije i Japana. 

Izuzetno smo zadovoljni što ćemo kotorskoj publici ponuditi ovakav početak Festivala. Violinista Nemanja Radulović je poznat po jedinstvenoj energiji i iskrenim emocijama koje nosi na svakom koncertu. Sa svojim ansamblom Double Sens već je nastupao u Kotoru, a ovog puta očekujemo da nas čarobnim zvucima provedu kroz mnoge zemlje svijeta i upoznaju sa njihovim melodijama, ali i melodijama iz naših krajeva – istakli su iz PR službe festivala. 

U nastavku možete pročitati biografiju umjetnika.

NEMANJA RADULOVIĆ, violinista, studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti (Beograd, Srbija), Sarlandskoj visokoj školi za muziku i pozorište (Sarbriken, Njemačka), Akademiji Valter Štaufer (Kremona, Italija), Pariskom konzervatorijumu, a učio je i od čuvenog Jehudija Menjuhina. Kao solista, nastupa s vodećim svjetskim orkestrima u najpoznatijim dvoranama kao što su Karnegi hol (Njujork), Koncertgebau (Amsterdam), Sala Berlinske filharmonije, Sala Plejel (Pariz), Santori (Tokio), Pozorište Kolon (Buenos Ajres). Osnivač je i vodeći član ansambla Đavolji trileri, kao i ansambla Double Sens, s kojim je snimio kompakt-disk 5 Seasons, s djelima Vivaldija i Sedlara. Takođe, snimio је kompakt-diskove Paganini Fantasy (2013) i Journey East (2014), Bach (2016), Baika (2018), za Izdavačku kuću Dojče Gramofon, čiji je ekskluzivni umjetnik, album Tchaikovsky (2017), s Koncertom za violinu i Varijacijama rokoko, Petra Iliča Čajkovskog, a za Varner Classics 2021. godine album Roots, koji predstavlja očaravajuće zvučno putovanje izazvano njegovim brojnim uticajima i inspiracijama do danas. Dobitnik je Nagrade Međunarodno otkriće godine (2005), Najbolji solista godine (2014), ELLE Style Award, za muzičara godine (2015), zatim Oktobarske nagrade grada Beograda; počasni je doktor Univerziteta umetnosti u Nišu. Nakon uspješne saradnje s Bornmutskim simfonijskim orkestrom i dirigentom Kirilom Karabicom, izabran je da bude „artist-in residence“ ovog orkestra tokom sezone 2016/2017. godine, a 2019. je debitovao na BBC-Promsu.

Foto: Sever Zolak, Edouard Brane