Juđa Vang i Andreas Otenzamer - dva koncerta na KotorArtu

U Kotoru ovog ljeta svjetska imena umjetničke muzike

KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju dva koncerta svjetski poznate pijanistkinje Juđe Vang i prvog klarinetiste Berlinske filharmonije, Andreasa Otenzamera. Šarmantni duo, zahvaljujući pokroviteljstvu i Samiha Savirisa i kontinuiranoj podršci Luštice Bay, nastupiće u srijedu, 21. jula u Luštici Bay, kao i u četvrtak, 22. jula, u kotorskoj Crkvi Sv. Duha.   

 

Yuja Wang1.jpg

Koncert pod nazivom “Magija plavog sata - Mendelson” dio je promotivne turneje povodom nedavno objavljenog novog albuma ovog dua, izdatog od strane poznate izdavačke kuće za umjetničku muziku, Deutsche Grammophon. Na programu koncerta će se naći djela Mendelsona, Bramsa, Debisija, Horovica i Geršvina.

Uprkos pandemiji i veoma nestabilnoj finansijskoj situaciji, KotorArt uspijeva da opravda prefiks međunarodnog festivala. Pored koncerta kamerne muzike čuvenog violončeliste Miše Majskog sa solistima festivala Verbije, u goste nam dolaze Juđa Vang i Andreas Otenzamer. Posebno nam je drago što se ovo dvoje velikih muzičara vraća u Crnu Goru, u Lušticu Bay i na KotorArt, i što smo nezaobilazni dio promocije njihovih izdanja za Deutsche Grammophon. Naša je želja da Kotor, Boku i Crnu Goru promovišemo kao atraktivnu turističku destinaciju sa bogatim i kvalitetnim kulturnim sadržajem, a ovakvi koncerti pružaju ostvarenje upravo takvog imidža.   – izjavili su iz PR službe Festivala.

Yuja&Andreas.jpg

Andreas Otenzamer, odrastao u muzičkoj porodici, u svijet muzike zakoračio je s četiri godine, učeći klavir. Na bečkom Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti prvo je počeo da uči violončelo, s deset godina, a potom klarinet, kod prof. Johana Hindlerina, od 2003. godine. Nastupao je širom svijeta u poznatim salama – Muzikferajnu, Koncerthausu, u Sali Berlinske filharmonije, kao solista i član kamernih ansambala, ostvarivši saradnju s umjetnicima kao što su pijanista Marej Peraja, violinista Leonidas Kavakos, violončelista Jo-Jo Ma i dr. S ocem i bratom, prvim klarinetistima Bečke filharmonije, osnovao je klarinetski trio The Clarinotts, 2005. godine. Kao ekskluzivni umjetnik Izdavačke kuće Dojče gramofon, snimio je album Portraits – The Clarinet Album (2013), Brahms – The Hungarian Connection (2015), kao i kompakt-disk New Era, za Izdavačku kuću Deka Klasik (2017). Svoja interesovanja proširio je van granica klasične muzike, što je rezultiralo saradnjom s Tori Ejmos na njenom albumu Night of Hunters (2011). Takođe, zaljubljenik je i u sport – godinama se bavio tenisom, a s bratom je osnovao sopstveni fudbalski klub Wiener Virtuosen. Radi kao prvi klarinetista Berlinske filharmonije ozd 2011. godine.

Yuja Wang.jpg

Juđa Vang, pijanistkinja o kojoj u superlativu govori i publika i muzička kritika širom svijeta, prepoznatljiva je po jedinstvenoj mješavini tehničke bravuroznosti, muzičkog promišljanja i emocionalne dubine. Klavir je počela da uči sa šest godina, studirala je na Centralnom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu, a usavršavala se na Univerzitetu Mount Royal u Kalgariju i filadelfijskom Institutu za muziku Kertis. Na međunarodnu scenu stupila je 2007. godine, kada je na koncertu zamijenila čuvenu Martu Argerič, svirajući kao solistkinja s Bostonskim simfonijskim orkestrom, a dvije godine potom postala je ekskluzivna umjetnica Izdavačke kuće Dojče Gramofon. Sarađivala je s eminentnim dirigentima kao što su Abado, Barenbojm, Dudamel, Gergijev, Tilson, Papano, Ditoa, Mehta. Tekuću koncertnu sezonu obilježavaju njene turneje u Južnoj Americi, s Berlinskom fillharmonijom i dirigentom Kirilom Petrenkom, u Aziji, s Minhenskom filharmonijom i dirigentom Valerijem Gergijevim, u SAD, s violončelistom Gotjeom Kapisonom, kao i premijerno izvođenje klavirskog koncerta Džona Adamsa s Filharmonijskim orkestrom Los Anđelesa. Takođe, angažovana je kao rezidencijalni umjetnik u prestižnim svjetskim salama poput Karnegi hola u Njujorku i Koncerthausa u Beču. Svoju ljubav prema modi koristi kao „oružje“ u promjeni stavova kada je riječ o nastupima u koncertnim salama.

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.