Koncert Iskre mladosti na Don Brankovim danima muzike

Ichak Adizes.jpg

 

Na koncertu pod nazivom Iskre mladosti, koji će se održati 17. jula na Ljetnjoj pozornici u Kotoru uz Festivalski orkestar KotorArta kojim će dirigovati poljski dirigent, maestro Jacek Rogala, premijerno ćemo čuti autorsko djelo kompozitora i saksofoniste, Safira Adižesa dok će za vizual na koncertu biti zadužen njegov brat Topaz Adižes, holivudski filmski producent. Na istom koncertu nastupiće i jedna od najnagrađivanijih crnogorskih muzičkih nada, Kotoranka Nađa Janković na gitari. Specijalni gost večeri biće Isak Adižes koji će nastupiti kao narator u djelu svoga sina a svoje muzičko umijeće prikazaće i kroz kratak nastup na harmonici. Detalji o događaju možete pročitati u nastavku a informacije o pretprodaji ulaznica mogu se pronaći na https://kotorart.me/cg/tickets-and-locations

Saradnja međunarodnih kompozitora I izvođača sa domaćim snagama

KotorArt je festival koji osluškuje potrebe svoje publike, stanovništva Crne Gore i turista koji je posjećuju. Vjerujemo da će Iskre mladosti biti jedan od interesantnijih događaja ovog ljeta na primorju. Posebno zadovoljstvo nam pruža činjenica da ovaj koncert podrazumijeva umjetničku saradnju međunarodnih kompozitora i izvođača sa domaćim snagama, našeg Festivalskog orkestra KotorArta, kao i nastup gitaristkinje Nađe Janković, čiju karijeru Festival već nekoliko godina podržava kroz poseban tematski okvir KotorArt Talenti.

Sapphire Adizes kompozitor i saxofonista.jpg
Safir Adižes, saksofonista, producent, pjevač i kantautor, u stvaranju simfonijsko-elektronskih djela polazi od klasične i džez muzike, obogaćujući je elementima eksperimentalne muzike, eteričnim vokalima i moćnim interpretacijama saksofona i klavira. Komponovanjem je počeo da se bavi rano – s pet godina je napisao prvu sonatu, sa sedamnaest prvu simfoniju, a u osamnaestoj mu je izveden prvi džez kvartet u Linkoln centru. Karijeru je proširio na produkciju, pridružujući se di-džej i producentskom duu Chainsmokers, kao i pjevaču Berhani, na albumu EP, koji je više od 60 miliona puta poslušan na platformi Spotify. Dokazao se kao umjetnik širokih interesovanja, subverzivnih težnji, vrijedan pažnje. Njegova djela pripadaju žanru „sadašnje muzike“, koja ima pretenziju da opiše dinamičnu produkciju koja se nalazi na granici između institucionalne i van-institucionalne muzike. Takođe, osnivač je studija The Avocado Orchard, u kojem se istražuju granice pop i klasične muzike. Debitantski album Wild Boar objavio je 2019. godine.
Nadja Jankovic gitara.jpg
Nađa Janković, učenica gitare u Srednjoj muzičkoj školi Vida Matjan u Kotoru, u klasi prof. Srđana Bulatovića, počela je da svira s devet godina. Uči u klasi prof. Štefana Šmita iz Fridberga (Njemačka) od 2017. godine. Održala je dva solistička humanitarna koncerta u Crkvi Sv. Duha i Katedrali Sv. Tripuna u Kotoru i resital u Parlamentu Crne Gore, 2013. godine Nastupala je u Beogradu, Firenci, Rimu, Tirani, Beču, Štutgartu, Tolaju, kao i u gradovima regiona i SAD. Usavršavala se na seminarima uglednih pedagoga kao što su Vera Ogrizović, Srđan Tošić, Darko Karajić, Jelica Mijanović, Tomas Oferman, Maroje Brčić, Karlo Markione, Nikita Koškin, Hubert Kepel, Radoš Malidžan, Kostas Kociolis, Paolo Pegoraro, Adriano del Sal i dr. Osvojila je više od trideset prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima: Dnevi kitare (Slovenija), Julián Arcas (Španija), Giovani Musicisti (Italija,) Muzički festival mladih Crne Gore (Herceg Novi), Edouard Pamfil (Rumunija), Zagreb guitar festival (Hrvatska), Guitar Art Festival (Srbija), Sarajevo international guitar festival (Bosna i Hercegovina), Alirio Diaz (Italija), Guitar Festival Rust (Austrija), Deseto međunarodno takmičenje Rago (Njemačka), Nacionalno takmičenje klasične gitare (Herceg Novi). Postala je članica Fondacije D'Addario 2016. godine.
Jacek Rogala.jpg

Jacek Rogala je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Vroclavu (Poljska), a 2011. godine je doktorirao muzičku umjetnost na „F. Chopin” Univerzitet za muziku u Varšavi. Godine 2001. Jacek Rogala imenovan je za direktora i umjetničkog direktora Filharmonijskog orkestra Kielce i festivala “Dani muzike u Świętokrzyskie”. Strane turneje su ga odvele u Njemačku, Španiju, Holandiju, Italiju, Austriju, Slovačku, Rumuniju, Makedoniju, Kanadu, Meksiko, Ekvador, Peru i Vijetnam.

 

Isak Adižes je jedan od najcjenjenijih konsultanata u oblasti biznisa i upravljanja organizacijom, stručni savjetnik vodećih svjetskih kompanija i vlada, osnivač i predsjednik Adižes instituta u Kaliforniji, predavač na brojnim prestižnim univerzitetima i dobitnik velikog broja nagrada za svoj autorski rad. On će 16. jula u ekskluzivnom ambijentu Chedi hotela u Luštici Bay održati predavanje na temu "Tajne uspjeha: moderne kompanije i liderstvo”. Ovaj događaj će okupiti relevantna imena iz oblasti menadžmenta, biznisa i diplomatije na jednom mjestu a više informacija se može pronaći na www.kotorart.me/adizes.