Koncertni vrhunskih umjetnika na KotorArtu tokom avgusta

Koncerti čeliste Miše Majskog – umjetnički događaji najvišeg ranga

Međunarodni festival KotorArt, koji se tradicionalno odvija u Kotoru i na nekoliko lokacija širom Boke u trajanju od mjesec dana, na pola je puta svog ovogodišnjeg, jubilarnog dvadesetog izdanja. Nakon međunarodne UNESCO konferencije, promišljanja o evropskoj prestonici kulture,  koncerata posvećenih mladim umjetnicima, džez koncerata te brojnim nastupima na kotorskim pjacama i u zalivu, na scenu stupaju istaknuti umjetnici domaće, regionalne i svjetske reputacije.

Nakon konferencije Crnogorske muzičke godišnjice 02. avgusta na kojoj će biti riječi o važnim datumima naše muzičke istorije koji se obilježavaju ove godine, KotorArt talenata, 03 i 04. avgusta,  u četvrtak, 05. avgusta festival organizuje dva događaja: otvaranje izložbe istaknutog crnogorsko-hrvatskog umjetnika Dimitrija Popovića pod nazivom Dimitrije i Dante. Izložba je dio  serijala Dante 700, u saradnji sa Italijanskim kulturnim institutom u Beogradu povodom godišnjice velikog pjesnika. Isto veče, u saradnji sa Ambasadom Njemačke organizuje se koncert pod nazivom Betovenova pisma, na kojem nastupa ansambl Ars-Industria, koji čine glumac Aleksandar Radulović i gudački kvartet u sastavu violinistkinja Milene Bjelobabe i Marije Đuranović, violiste Uroša Lapčevića i violončeliste Dmitrija Prokofjeva. Publika će imati priliku čuti Betovenov gudački kvartet u e-molu, op.59, br. 2 kao i interpretaciju četiri pisma i jedne Betovenove zabilješke čime je predstavljen intimni svijet ovog velikog umjetnika. 
Screenshot 2021-08-02 at 12.35.35.png
Već 06. avgusta publika će slušati novoformirani KotorArt kamerni ansambl kojim umjetnički rukovodi klarinetista Petar Garić. Pored kvinteta Ligetija, čuće se i originalni aranžmani kompozitora Nine Perović i Ivana Marovića crnogorskih tradicionalnih melodija, poručeni od strane festivala. U Pulankovom sekstetu za duvački kvintet i klavir, ovom novoformiranom sastavu pridružiće se i direktor KotorArta, pijanista Ratimir Martinović.
 
Nakon vikenda obilježenog nastupom džez sastava Just Trio iz Albanije, u ponedjeljak, 09. avgusta, nastupa još jedan važan festivalski ansambl, KotorArt trio, osnovan 2012. godine. Klarinetista Aleksandar Tasić, violončelista Dmitrij Prokofjev i pijanista Ratimir Martinović premijerno će u Crnoj Gori izvoditi  djela kompozitora Rote, Mučinskog i Sokolova.
 
U utorak, 10. avgusta, publika će imati priliku da čuje klarinetistkinju Sofiju Molčanovu i pijanistkinju Pavu Taušan na koncertu pod nazivom O Njemačkoj, s ljubavlju. U saradnji sa ambasadom Republike Njemačke u Crnoj Gori publici će biti predstavljena djela njemačkih savremenih kompozitora Orkina, Hilera i Vidmana i govoriće se o muzičkim vezama Crne Gore i Njemačke kroz vizuru ove dvije umjetnice koje su svoje obrazovanje započele upravo u Kotoru.
mischa-maisky-3-2.jpg
U samoj završnici festivala, očekuju nas dva koncerta čuvenog violončeliste Miše Majskog i solista Verbije festivala koji čine violinisti Mark Bučkov i Saša Majski, violistkinja Blajt The Engstroem kao i pijanistkinja Lili Majski. Koncerti će se održati 11. avgusta u Porto Montenegru i i 12. avgusta u Kotoru, uz podršku Regenta Porto Montenegro, Porto Montenegra, Henley & Partners i Montenegro Sotheby’s Realty.
 
Za sam kraj festivala, 13. avgusta, naš proslavljeni gitarista Miloš Karadaglić obilježiće svoj jubilej – 10 godina međunarodne karijere, koncertom Miloševih 10
 
Zadovoljni smo što smo uspijeli da i u ovoj veoma izazovnoj godini organizujemo festival sa raznovrsnim programom. KotorArt festival predstavlja istaknute svjetske, regionalne i crnogorske umjetnike, originalne programske koncepte, ali i služi kao platforma za crnogorske mlade talente kojima pružamo podršku na njihovom putu razvoja. – istakli su iz PR službe Festivala.
 

Ulaz za sve događaje je slobodan, uz obaveznu registraciju.

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.