Koncertom Muzika prijateljstva završen projekat Kulturna preplitanja

U petak, 30. septembra u Karl Geringer holu na Univerzitetu Kalifornija u Santa Barbari (UCSB) održan je koncert pod nazivom “Muzika prijateljstva“, kojim je zvanično obilježen završetak projekta “Kulturna preplitanja”, realizovan u prethodnih godinu dana uz podršku Ambasade SAD u Podgorici.

Na koncertu su nastupili mladi umjetnici iz Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore, koji su pred kalifornijskom publikom izveli različiti repertoar. Program koncerta pod nazivom “Muzika prijateljstva” sastojao se iz Gudačkog kvarteta u F-duru, op. 96 Antonjina Dvoržaka  i poručenih djela koja su komponovali mladi autori – Slobodanka Bobana Dabović Đurić iz Crne Gore i Dariuš Derakšani iz SAD. Njihov zadatak bio je da kroz jednu kompoziciju predstave kulturno nasljeđe svoje zemlje, a kroz drugu da u novom djelu upotrebe pjesmu iz zemlje drugog autora. Tako je Dabović Đurić komponovala kompoziciju “Guslar” za gudački kvartet i klavir, kao i obradu jazz standarda “Jolly roll blues”. Derakšani je napisao djelo “(D)evolution”, za gudački kvartet i elektorniku, a za isti sastav je obradio i klapsku pjesmu “Boko moja mila”. Kompozitori su u ovim djelima prikazali potpuno različite poglede na savremene tehnike komponovanja, i na veoma uspješan način muzički oslikali muzičku tradiciju dviju zemalja.
 
Projekat “Kulturna preplitanja” nastao je sa ciljem jačanja veza između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, kroz kulturno umrežavanje, inciranje komponovanje novih djela inspirisanih muzičkom i kulturnom baštinom, podsticanje vršnjačke saradnje, razmjene i mobilnosti mladih muzičara, kompozitora i profesora muzike iz Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država. 
 
U projektu su učestvovali violinista Milutin Radulović, student prve godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, i violinistkinja Milena Petković koja je završila osnovne studije na Muzičkoj akademiji na Cetinju i sada pohađa master na konzervatorijumu “Đulio Tartini” u Trstu. Ispred Sjedinjenih Američkih Država učestvovali su studenti Univerziteta Kalifornije u Santa Barbari (USCB) – violistkinja Karis Li i violončelista Ajvan Lo. Tokom prethodne godine, ovi mladi umjetnici pripremali koncertni repertoar online, u Kotoru i u Santa Barbari, radeći sa mentorkama - prof. Timeom Kalmar prve čelistkinje Festivalskog orkestra KotorArta i Dženifer Klecel, profesorkom violončela na  Univerzitetu Kalifornija u Santa Barbari.