Konferencija Novi Sad 2022

Da li je Crna Gora spremna za Evropsku prijestonicu kulture?
 
KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju konferenciju pod nazivom Novi Sad 2022 u utorak, 20. jula, na Pjaci od kina, sa početkom u 20 časova. 
 
Govornik na konferenciji biće direktor Fondacije Novi Sad Evropska prestonica kulture, g. Nemanja Milenković.
U predstavljanju projekta Novi Sad 2022, tim fondacije ističe: Novi Sad je mеđu prvim gradovima van Evropske unije koji je proglašen za Evropsku prijestonicu kulture, postavši tako jedan od 60 gradova koji su ponijeli ovu titulu. Ceremonija otvaranja godine titule održaće se 13. januara 2022. godine, u okviru Dočeka, jednog od najvažnijih i legatskih projekata Evropske prijestonice kulture, a takođe u okviru Dočeka, 31. decembra 2022. godine, simbolično će zatvoriti godinu titule. Nezavisni eksperti Evropske komisije su 2019. godine svrstali Novi Sad među najbolje Evropske prijestonice kulture u fazi pripreme. Programski narativ projekta Novi Sad – Evropska prijestonica kulture proizilazi iz slogana Za nove mostove, koji predstavlja ideju izgradnje novih mostova saradnje i razmjene između umjetnika i organizacija iz Novog Sada i Srbije sa kulturnom scenom Evrope. Definisana su četiri programska mosta, nazvana simbolično po postojećim novosadskim mostovima, odnosno prema vrijednostima koje grad želi da razvije u  kontekstu evrointegracija, prema uvjerenjima koje njeguje i nastoji da podijeli sa svim Evropljanima: Sloboda, Duga, Nada i Ljubav. Mostovi se dijele na programske lukove, a njih ukupno osam nas očekuje 2022. godine: Doček, Seobe, Budućnost Evrope, Heroine, Tvrđava mira, Dunavsko more, Kaleidoskop kulture i Druga Evropa. Njima se ostvaruje vizija za Početak novog. Sada!
 
Predsjednik Opštine Budva je početkom godine predložio da tri grada Boke predvođeni Budvom, konkurišu za Evropsku prijestonicu kulture 2028. Kako bi propitali realne mogućnosti i perspektive ove ideje, pozvali smo u goste predstavnike Rijeke i Novog Sada koji su već prošli cijelu proceduru, da nam prezentuju njihovo iskustvo. Saznanja koja smo dobili na konferenciji “Rijeka 2020” su neprocijenljiva, a nadamo se da će ova tema biti posebno interesantna kulturnim poslenicima sa primorja. – istakli su iz PR službe Festivala. 
 
Ulaz za sve događaje je slobodan. Zbog ograničenog broja publike, obavezna je registracija na protokol@kotorart.me ili 069/37-35-37 (od 09 do 14h) Registracija je moguća najranije tri dana, a najkasnije 24h prije početka programa.
 
Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacija EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.