Kotor i Šangaj pokreću programe saradnje

Potpisan Memorandum između KotorArta i Kineskog međunarodnog festivala umjetnosti u Šangaju

U Kotoru je u prisustvu zvaničnika, predsjednika Opštine Kotor g. Vladimira Jokića,  potpredsjednice Vlade Šangaja gđe. Liu Duo i ambasadora narodne Republike Kine u Crnoj Gori, Nj. E. Fan Kun, potpisan Memorandum između dva festivala značajna za obje države – KotorArta i Kineskog međunarodnog festivala umjetnosti u Šangaju / China Shanghai International Arts Festivala. Potpisnici su direktori dva festivala g. Ratimir Martinović i g. Li Ming.

2024-05-5821.jpg

Kineski međunarodni festival umjetnosti u Šangaju je jedini državni festival u Kini koji se, poput KotorArta, ove godine održava po 23. put. Festival dovodi neke od najprestižnijih imena iz domena umjetnosti koji se svake godine tokom oktobra i novembra realizuje na različitim lokacijama ovog najmnogoljudnijeg grada Kine. Šangaj, sa preko 24 miliona stanovnika, predstavlja pravi kosmopolitski megapolis, svojevrsni kulturni i ekonomski centar Kine, a u polju kulture, globalni centar umjetnika, kreativnih profesionalaca i producenata.

2024-05-5828.jpg

Vladimir Jokić je sa zvaničnicima delegacije Šangaja, u kojoj je bio i zamjenik direktora Odjeljenja za razvoj industrije grada Šangaja Ši Đihang i predstavnik Kancelarije za inostrane poslove Huang Đihua, razgovarao o mogućnostima saradnje. Razgovoru je, uz Jokića, prisustvovala predsjednica Skupštine opštine Kotor Maja Mršulja, kao i sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Tatjana Kriještorac, direktor Turističke organizacije opštine Kotor Jovan Ristić te Marina Bjelja, glavna administratorka Opštine Kotor.

Predsjednik Opštine Kotor g. Vladimir Jokić upoznao je sagovornike o bogatoj istoriji i kulturnoj baštini Kotora, apostrofirajući želju za saradnjom u oblastima poput turizma, digitalnih tehnologija, IT, zdravstvenog i obrazovnog sektora, kao i nastavak već započete saradnje između dva grada na polju umjetnosti i kulture.

2024-05-5813.jpg

Potpisani memorandum predviđa blisku saradnju dva festivala kroz razmjenu profesionalaca u oblasti izvođačkih umjetnosti, razmjenu umjetničkih programa i zajedničke umjetničke produkcije. Martinović je, podsjećajući na izreku “stavi prst u more i povezan si sa cijelim svijetom” zaključio da “Kotor predstavlja prozor u svijet cijele Crne Gore. U tom smislu saradnja sa bliskim umjetničkim inicijativama bilo iz regiona, Evropske unije, Kine ili Sjedinjenih Američkih Država više je nego značajna, dokazujući i na taj način pripadnost Kotora i Crne Gore velikom svijetu.” Martinović je zaključio da vjeruje da, ne samo u oblasti kulture i umjetnosti, već i u oblastima turizma, ekonomskog razvoja i visokog školstva, možemo i moramo učiti jedni od drugih.

2024-05-5844.jpg

KotorArt je takođe potpisnik šangajskog konsenzusa, čime je postao dio inicijative Put svile, međunarodne festivalske mreže inicirane u Kini, koja okuplja neke od najvećih festivala svijeta, od Evrope, SAD do Australije i Malezije.