Kotor kao regionalni centar promatranja: Kako nakon Kovida-19?

Moramo smisliti mehanizme kako bi se odgovorno i pravovremeno bavili svojim poslom
 
U petak, 16. jula, na Pjaci od Kina, sa početkom u 20 časova, festival KotorArt organizovao je panel pod nazivom Promatranje u okviru petodnevne konferencije Nova normalnost: promatranje, promišljanje, preoblikovanje u umjetnosti i kulturi nakon Kovid-19, podržane od strane UNESCO Programa participacije.
 
Govornici ovog panela bili su Darija Andovska, kompozitorka, univerzitetski profesor, umjetnički rukovodilac festivala Dani makedonske muzike, Vladimir Maraš, kompozitor, direktor Made in New York Jazz Festival Montenegro i Ana Vukotić, pozorišna rediteljka, direktorka FIAT-a.
SPH_4506.jpg
Makedonska kompozitorka Darija Andovska podijelila je svoja iskustva u suočavanju sa pandemijom naglašavajući značaj publike i njene prisutnosti u životu nekog umjetničkog djela. Kovid 19 je svima promijenio živote. Mi smo se nadali da je to nešto što će brzo proći, ali on traje i svima nama izmijeniće način življenja i komuniciranja. Umjetnost gubi kad joj je publika na distanci jer je u svojoj suštini sa njom duboko povezana preko neposrednog kontakta, energetskom razmjenom. Plašim se da ćemo zbog dugog zaključanja u kulturi, izgubiti publiku.
Rediteljka Ana Vukotić je podsjetila da su u Crnoj Gori, festivali  ti koji su se u vremenu kovida prilagodili okolnostima i ipak uspjeli da se dogode. Institucionalni odgovor na pandemiju nije bio dobar, i dalje nije dobar. Mnogo bolji odgovor je imao nezavisni sektor. Takva je situacija i nakon godinu. Konkurs ministarstva koji je raspisan u decembru prošle godine je u međuvremenu oboren i rečeno je da će ubrzo biti raspisan novi. To nije učinjeno, sredstva nijesu raspodijeljena i mi smo opet na čekanju.
 
Saglasna je Vukotic i sa ocjenom kompozitora Vladimira Maraša da se Kultura u Crnoj Gori nalazi u ozbiljnom problemu i treba joj kiseonik pod hitno. Pandemija je detaljno ogolila sve ono što nijesmo imali kao dobra iskustva u VREMENU kad smo mislili da stvari idu na bolje. Moramo smisliti mehanizme kako bi se odgovorno i pravovremeno bavili svojim poslom. Ako to ne možemo, zavisićemo od promjena vlasti, od personalnih rješenja na ministarskim pozicijama, bavićemo se glupostima koje će da unište posao kojim se bavimo. Vrijeme je da donosioci odluka preuzmu odgovornost jer ćemo vrlo brzo doći u situaciju da u Crnoj Gori ili naglo popravljamo stvari ili proglasimo bankrot potreba za kulturom.
Nakon panel diskusije, publika je imala priliku pogledati projekcije 3 filma reditelja Zdravka Velimirovića. U pitanju su U spomen slavne mornarice, 1959., Kako sačuvati grad, 1987. kao i Dobro došli u Kotorski fjord, 1987. Filmski program realizovan je u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore i Crnogorskom kinotekom.
 
Večeras, takođe na Pjaci od kina sa početkom u 20h časova, planiran je panel pod nazivom Promišljanje a govornici će biti Sehad Čekić, direktor Filmskog centra Crne Gore, Milena Dragičević-Šešić, profesorka emerita Univerziteta umetnosti u Beogradu, Boris Liješević, pozorišni reditelj, univerzitetski profesor i Nenad Vujadinović, univerzitetski profesor i dekan Fakulteta umjetnosti Univerziteta Donja Gorica.
 
Ulaz za sve događaje je slobodan. Zbog ograničenog broja publike, obavezna je registracija na protokol@kotorart.me ili 069/37-35-37 (od 09 do 14h) Registracija je moguća najranije tri dana, a najkasnije 24h prije početka programa.
 
Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacija EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.
SPH_4460.jpg