KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju KotorArt Akademiju

KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju KotorArt Akademiju
tri majstorske radionice za klavir, violinu i violončelo


KotorArt Akademija trajaće od 15. jula do 7. avgusta 2020. i održavaće se u Kotoru, u ŠOSMO Vida Matjan, jednoj od najstarijih muzičkih škola na ovim prostorima, smještenoj u prelijepoj zgradi u srcu starog grada Kotora, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Majstorske radionice u okviru KotorArt Akademije ovog ljeta održaće se za tri instrumenta, sa istaknutim muzičarima i pedagozima:

 

Giovanni Gnocchi _photo _1 © Cristian Chiodelli.jpg

15-17. jul – violončelo – Đovani Njoki, profesor na Univerzitetu Mocarteum u Salzburgu

ĐOVANI NJOKI, violončelista, svoj debitantski solistički nastup ostvario je na koncertu na kojem je svirao i Jo-Jo Ma, čuveni čelista koji je Njokija opisao kao čudesno talentovanog izvođača, otvorenog za nove ideje. Postao je pobjednik više takmičenja, kao što su Hajdn u Beču i Antonio Janigro u Zagrebu, laureat takmičenja na „Praškom proljeću“, dobitnik Nagrade „Parkhouse“ londonskog Vigmor hola. Osam godina bio je solo-čelista Salcburške kamerate, potom gostujući prvi čelista u Kraljevskom filharmonijskom orkestru u Londonu, kao i član Orkestra Lucernskog festivala, pod upravom dirigenta Klaudija Abada. Kao solista, nastupao je s orkestrima kojima su dirigovali Gustavo Dudamel, Kristofer Hogvud, Karlo Rici, Daniel Koen, a kao kamerni muzičar ostvario je saradnju s brojnim poznatim izvođačima, kao što su Leonidas Kavakos, Oli Mustonen, Aleksander Lonkvič, Ilja Gringolc, Andrea Lukezini, Pavel Giljilov, članovi Gudačkog kvarteta „Hagen“ i dr. U prethodnoj sezoni nastupao je na Betovenfestu u Bonu, na Festivalu Stradivari u Kremoni, kao i u Singapuru, Hong Kongu, Kolumbiji. Redovni je profesor Univerziteta Mocarteum u Salcburgu, od 2012. godine.

Stefan Milenkovic.jpg

28-30. jul – violina – Stefan Milenković, profesor na Univerzitetu Ilinois

STEFAN MILENKOVIĆ, violinista, u Srbiji je ovjenčan Nagradama „Umjetnik vijeka“ i „Najhumanija osoba“, dok ga je Njujork tajms nazvao „istinskim virtuozom“. Svirao je u najprestižnijim dvoranama na svijetu, kao što su Karnegi hol u Njujorku, Centar „Kenedi“ u Vašingtonu, Kadogan hol u Londonu, Suntori hol u Tokiju i Opera „La Feniče“ u Veneciji. Nastupao je s uglednim orkestrima, pod palicom renomiranih dirigenata kao što su Sir Nevil Mariner i Lorin Mazel. Svirao je za predsjednike Ronalda Regana i Mihaila Gorbačova, kao i za Papu Jovana Pavla II. Posvećen je humanitarnom radu, učestvovao je na gala koncertima pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Snimio je četiri kompakt-diska za italijansku Izdavačku kuću „Dynamic“, s kompletnim opusom za solo violinu Johana Sebastijana Baha i dvadeset četiri kaprisa Nikola Paganinija, kao i više albuma za srpsku Izdavačku kuću PGP. Sarađivao je s britanskim rok sastavom „Gorillaz“, gitaristom Vlatkom Stefanovskim i lautistom Edinom Karamazovim. Studirao je u klasi čuvene profesorke Doroti De Lej na prestižnoj školi Džulijard u Njujorku, gdje je potom radio kao asistent Jicaka Perlmana. Trenutno radi kao profesor na Univerzitetu Ilinoisa (SAD). Svira na violini Đovanija Batiste Gvadanjinija iz 1783. godine.

 

Kemal.jpg

05-07. avgust – klavir – Kemal Gekić, profesor na Međunarodnom Univerzitetu Florida u Majamiju

KEMAL GEKIĆ, jedan od najistaknutijih pijanista svoje generacije prepoznatljiv je po originalnom pristupu muzičkoj interpretaciji, ekspresivno i tehnički perfektnoj, često provokativnoj i intrigantnoj. Redovno nastupa po čitavoj Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, Bliskom i Dalekom istoku, Kanadi, Rusiji, Japanu, Jugoistočnom Pacifiku i Egiptu. Mnoge zemlje Južne Amerike pokazale su veliko interesovanje za njegovo muziciranje posljednjih godina. Ovacije na koncertima u Venecueli, Gvatemali, Boliviji svedoče o sve većoj popularnosti njegovih izvođenja. Pune sale na Gekićevim koncertima u Japanu privukle su pažnju mnogih univerziteta i konzervatorijuma u kojima održava brojne majstorske kurseve širom zemlje. Njegov kompakt-disk objavljen za Izdavačku kuću „Naxos“, s transkripcijama Rosinija – Lista, osvojio je Rosetu, Nagradu muzičkog vodiča „Penguin“, dok se njegov tonski zapis za JVC, s Transcendentalnim etidama, Franca Lista, smatra najboljim u istoriji pijanizma. Studirao je klavir, u klasi prof. Jokuthon Mihailović na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gdje je potom započeo pedagošku karijeru. Danas radi kao profesor na Univerzitetu Floride u Majamiju (SAD).

 

Na iznos školarine za KotorArt Akademiju utiče broj časova koje biste željeli, potreba za korepetitorom i smještajem u Kotoru. Za više informacija, javite nam se na academy@kotorart.me sa sljedećim informacijama:
 
- Ime i prezime
- Profesor za kojeg ste zainteresovani
- Broj časova koji biste željeli
- Da li Vam je potreban korepetitor
- Da li Vam je potreban smještaj u Kotoru
 
Nakon poslatog upita naš tim će Vas ubrzo kontaktirati sa informacijom o cijeni. 
Radujemo se druženju u Kotoru!
 
*U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih polaznika, organizator zadržava pravo otkazivanja majstorske radionice, uz pun povrat sredstava.