KotorArt Don Brankovi dani muzike potvrđuju tematsku originalnost i društvenu odgovornost

KotorArt Don Brankovi dani muzike i ove godine nastavljaju da njeguju kamerno muziciranje i promovišu savremeno stvaralaštvo kroz porudžbine novih kompozicija inspirisanih značajnim istorijskim datumima i baštinom Kotora i Crne Gore, čime pokazuju visok stepen društvene odgovornosti, brigu o kulturnoj baštini, njenom stvaranju, njegovanju i čuvanju. 

Muzika za kraj vremena i Stvaranje nasljeđa važni programi festivala 

Kvartet za kraj vremena predstavlja jedan od vrhunaca stvaralaštva Olivijea Mesijana i jedno od najznačajnijih djela XX vijeka. Festivalskoj publici ovo djelo će predstaviti članovi KotorArt trija,  klarinetista Aleksandar Tasić, violončelista Dmitrij Prokofjev, pijanista Ratimir Martinović, i gošća, ukrajinska violinistkinja Nadežda Artamonova, na koncertu 08. avgusta u Crkvi sv. Duha, sa početkom u 21 čas. 

photo Krsto Vulovic.jpg

Radi se o djelu koje je kompozitor napisao tokom boravka u ratnom logoru u Gerlicu 1941. godine, gdje je premijerno i izvedeno. U predgovoru za kvartet Mesijan je upotrebio citat iz biblijske knjige Otkrivenja: “I vidjeh drugog moćnog anđela kako silazi s neba, obučen u oblak, i duga bješe na njegovoj glavi, i lice mu bješe kao sunce, a noge njegove kao stubovi ognjeni... i on postavi desnu nogu na moru, a lijeva noga njegova na zemlji.... I anđeo koga vidjeh kako stoji na moru i na zemlji podiže ruku svoju na nebo, i zakle se Onome koji živi u vijekove vijekova... više ne bi trebalo biti vremena: Ali u dane glasa sedmog anđela, kada on zatrubi, tajna Božija treba da se završi…”

Oslanjajući se na ovaj naslov, Festival želi da podsjeti na muzičko svjedočanstvo jednog civilizacijskog ambisa kakav donose veliki svjetski ratovi i stradanja, ali i da u simboličkoj ravni pruži nadu da smo iz tih ambisa naučili lekcije, kakve nas uče ovakva iskustva, te da svjedočimo kraju jednog i početku novog, boljeg vremena. Takođe, obzirom da će i otvaranje i zatvaranje Festivala biti posvećeno jednom od gradova pobratima Kotora - turskom gradu Gaziantepu, koji je pretrpio katastrofalni zemljotres početkom februara, KotorArt želi da pozove na pomoć i podršku prijateljima našeg grada – istakli su iz PR službe festivala.

Premil Petrović 1.jpg

Ovogodišnje izdanje Festivala biće zaokruženo programom pod nazivom Stvaranje nasljeđa. U pitanju je dio realizacije projekta “Savremeni crnogorski muzički identiteti kroz CD izdanje kompozicija, porudžbina festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike, inspirisanih važnim istorijskim datumima i baštinom Crne Gore i Kotora II”. Publika će imati priliku da bude prisutna na koncertnim izvođenjima djela koja će se uživo snimati za trajnu zabilježbu jednog važnog segmenta festivala, njegovanja i stvaranja kulturne baštine Crne Gore i podršku savremenom stvaralaštvu. Koncert je zakazan za 14. avgust u koncertnoj dvorani  muzičke škole, crkvi sv. Duha a publika će čuti kompoziciju Ivana Marovića Iskra besamrtna, nastalu povodom 200 godina rođenja P. P. Njegoša za Festivalski orkestar KotorArt-a i naratora iz 2013. godine, zatim, kompoziciju Aleksandra Perunovića Ja sam mrtav sada, vi ste bili prije, nastalu povodom 10 godina smrti don Branka Sbutege za Festivalski orkestar KotorArt-a i violončelo iz 2016. godine, kompoziciju Ramba Amadeusa (Antonija Pušića): Pasija po Steli, pisanu za Festivalski orkestar KotorArt-a, sopran i naratora iz 2018. godine, kao i kompoziciju Nine Perović Pogledi, za 3 soprana, gudački orkestar i elektroniku, nastalu kao narudžbina festivala povodom 40 godina od stavljanja Kotora na Listu svjetske baštine UNESCO-a. 

Crnogorski orkestar mladih.jpg

KotorArt Don Brankovi dani muzike kontinuirano i revnosno njeguju praksu poručivanja novih djela umjetničke muzike, što predstavlja netipičan vid festivalske aktivnosti i ne spada u oblast festivalskog djelovanja. Na taj način, KotorArt Don Brankovi dani muzike već 20 godina upoznaju kulturnu i širu javnost sa neafirmisanim autorima i djelima, stimulišu savremeno muzičko stvaralaštvo, afirmišu i promovišu reprezentativne domaće umjetnike i muziku visokog kvaliteta, ali ujedno i kreiraju nacionalnu baštinu umjetničke muzike, valorizuju i ukazuju na važnost očuvanja tradicije i kulturne baštine – istakli su iz PR službe Festivala.

Detaljne informacije o nastupima, biografijama, solistima kao i ulaznicama, mogu se naći na sajtu festivala od početka juna mjeseca.