KotorArt: Mađarski Cimbalibend u Luštici Bay

KotorArt, u okviru Pjace od džeza, organizuje koncert mađarske world music grupe Cimbalibend. Nastup je zakazan za nedjelju, 6. avgust, u Luštici Bay, sa početkom u 21 čas. Bend čine Balaž Unger, cimbal, glas, Kornel Varga, gitara, vokal, Mate Soljmoši, violina, Gergelj Tot, kontrabas, Lerinc Baboš, bubnjevi, udaraljke.

 

Repertoar koncerta sačinjen je od pjesama mađarske folklorne i etno-džez muzike cimbala. Ova nesvakidašnja grupa predstavlja multikulturalni bend koji publici pruža šokantno iskustvo pomoću virtuoznih instrumentalnih solističkih dionica, humora kroz muziku i istorijskog pogleda na Balkan. Otvoreni prema različitim kulturama, muzičari svojim repertoarom pružaju nezaboravno iskustvo putovanja kroz vrijeme i prostor. Kroz preplitanje džeza i narodne muzike izvođači predstavljaju instrumentalne solaže i privlačne melodije. Svi članovi benda imaju jaku ličnu vezu s autentičnom mađarskom narodnom muzikom. Sopstvena muzika Balaža Ungera i njegova svakodnevna veza s narodnom muzikom doveli su do toga da shvati koliko je improvizacija značajna u ovom žanru – vještine muzičke improvizacije imaju izuzetno važnu ulogu u specifičnom individualnom stilu majstora mađarske tradicionalne muzike.

Ulaz na koncert je besplatan a partner koncerta je Ambasada Mađarske u Crnoj Gori. 

Saradnja sa Lušticom Bay započeta je još 2016. godine, gdje smo, iz godine u godinu, oplemenjivali koncertima novoizgrađene lokacije u okviru ovog novog, primorskog mjesta. Naši umjetnici nastupali su od promenade, preko sala u Hotelu The Chedi, na sceni kod svetionika, kao i u amfiteatru. Ove godine, Luštica ima novo mjesta okupljanja, a to je Pjaca Centrale. Ovogodišnja saradnja ogleda se u osam pop-up manjih koncerata kao i u 3 veća koncerta, koja organizujemo u saradnji sa cjenjenim partnerima, ambasadama Austrije, Mađarske i Njemačke u Crnoj Gori. Već organizovan koncert austrijskog nekonvencionalnog umjetnika na štajerskoj, dijatonskoj harmonici izazvao je brojne simpatije publike. Sada imamo nastup mađarske world music grupe Cimbalibend a za sam kraj festivala, 14. avgusta, očekuje nas nastup Njemačkog nacionalnog omladinskog džez orkestra. - istakli su iz PR službe festivala.