KotorArt nastavlja da podržava i afirmiše mlade talente

Međunarodni festival KotorArt nastavlja da podržava mlade umjetnike kroz različite programske sadržaje. Mnogim generacijama najmlađih muzičara, koji su tek zakoračili u svijet muzike, omogućeno je debitovanje na festivalskoj sceni, a mladim, profesionalnim umjetnicima pružena je prilika za usavršavanjem i afirmacijom.

Dea Nicaj - fotografija.jpeg

Programski segment Festivala KotorArt talenti omogućava uspješnim učenicima i studentima muzičke umjetnosti da se predstave na solističkom koncertu, a kroz sve promotivne aktivnosti vezane za nastup i medijsku pažnju, steknu uvid u život i rad profesionalnog umjetnika. Ove godine, platforma  pruža priliku mladoj violinistkinji Dei Nicaj da se predstavi na solističkom koncertu 31. jula u Crkvi sv. Duha u Kotoru, sa početkom u 21 čas. Dea Nicaj trenutno pohađa osnovne studije violine u klasi profesorice Getrud Šilde na Akademiji za muziku i teatar u Minhenu. Na repertoaru će se naći djela Kurtaga, Baha, Betovena i Šnitkea dok će klavirski saradnik biti pijanista Amir Džaković. U istom ambijentu, 09. avgusta nastupiće mladi violončelista, Sari Šaćiri, koji je trenutno student osnovnih studija violončela u Roterdamu (Holandija) na čuvenom Codarts u okviru Univerziteta Umjetnosti u klasi profesora Joakim Ijelendera.. Šaćiri će izvesti solo resital, veoma izazivnu formu za mladog umjetnika.  Sada već tradicionalni koncert najuspješnijih studenata Muzičke akademije sa Cetinja održaće se 18. jula, takođe u Crkvi sv. Duha sa početkom u 21 čas dok će se predstaviti i najbolji učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje “Vida Matjan” iz Kotora 21. juna, kada se u svijetu proslavlja dan muzike, kao svojevrstan predtakt festivala.

Sari Saciri foto.jpg

Posebnu zahvalnost ove godine dugujemo našem partneru i prijatelju festivala, agenciji za luksuzne nekretnine, Montenegro Sotheby's Realty, koja je, osim sponzorstva za značajni i veliki koncert Vienna Calling, koji će se održati u Porto Montenegru sa svjetski poznatim umjetnicima, članovima Bečke filharmonije, imala sluha za mlade crnogorske talente i dala nemjerljiv doprinos u realizaciji ovog programa. Ovim činom, pokazali su veliki stepen društvene odgovornosti, posebno ka afirmisanju mladih umjetnika. – istakli su iz PR službe festivala.

Osim koncerata, mladim umjetnicima će se ove godine pružiti prilika da u okviru panel diskusije u kotorskom Kreativnom habu, 7. avgusta sa početkom u 21 čas, razgovaraju o važnim temama za mlade umjetnike. Planirano je da se na panel diskusiji analizira i promisli o aktuelnom stanju u umjetničkoj muzici Crne Gore, sa fokusom na položaju mladih umjetnika, i razmotre i predlože mjere koje bi doprinijele njenom budućem poboljšanju i razvoju, posebno u kontekstu Nacionalnog programa razvoja kulture 2023-2027, koji je trenutno u fazi izrade. U okviru cjelodnevnog programa planiran je zatvoren rad dvije fokus grupe o institucionalnim i umjetničkim aspektima teme, i javna panel diskusija.  U okviru ovog programa učestvovaće mladi umjetnici koji su tokom proteklih godina bili dio programskog serijala KotorArt talenati. 

O. Molcanov foto.jpg
Pored serijala KotorArt talenati, javnost je upoznata da KotorArt organizuje i KotorArt akademiju. Ove godine, organizujemo dvije majstorske radionice, za flautu i klavir kod čuvenih profesora Ljubiše Jovanovića i Kemala Gekića. Radionice će se održati u periodu od 30. jula do 11. avgusta a rok za prijavu je 21. maj. Pozivamo sve mlade umjetnike koji teže daljem usavršavanju da posjete naš sajt www.kotor.art  i saznaju detaljnije informacije. – istakli su iz PR službe festivala.
 
Zvanični klavirski saradnik za polaznike KotorArt akademije za flautu je profesor Oleksej Molčanov, dugogodišnji saradnik na mnogim projektima festivala. Ove godine, po prvi put, predstaviće se publici i na solističkom koncertu. Koncert pijaniste i profesora Molčanova zakazan je za 21. jul u Crkvi sv. Duha, sa početkom u 21 čas a na repertoaru će se naći djela Mocarta i Šopena. 
 
Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike održava se od 13. jula do 14. avgusta uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera. Dodatne informacije o nastupima i umjetnicima, kao i ulaznicama mogu se pronaći na sajtu Festivala www.kotor.art od juna mjeseca.