KotorArt Pjaca od džeza 2020

Pjaca od džeza ove godine na KotorArt Don Brankovim danima muzike predstavlja interesantne sastave iz Austrije, Slovenije, Mađarske, Danske, Srbije i Crne Gore. Glavna ideja organizatora je da džez, kao muzički pravac, bude predstavljen i široj publici, ne samo onoj u Kotoru. Tako će muzički sastavi, pored Kotora, svakog vikenda nastupiti i u amfiteatru Luštice Bay, tradicionalnog partnera KotorArta, a u partnerstvu sa Međunarodnim festivalom Wild Beauty Art, nastupiće i kao dio muzičkog programa ovog festivala na Žabljaku.

lena_kovacevic-07-19-34.jpg

Kao i prethodne dvije godine, KotorArt Pjaca od džeza zadržava termin i mjesto događanja u Kotoru - svake nedjelje tokom trajanja Festivala, na Pjaci ispred Pomorskog muzeja. Dodatnu pozornicu će svi sastavi subotom imati u amfiteatru Luštice Bay i biće slobodnog ulaza.

Nastupiće ansambl Mascara kvartet iz Slovenije, odakle dolazi i džez trio MUG (Marko Brdnik, Uroš Rakovec, Gašper Peršl). U okviru ovog serijala nastupaju i nagrađivani džez ansambli iz Danske i Mađarske, dok iz Austrije dočekujemo dva sastava - eksperimentalni džez Duo 4675 i sastav Tribidabo. Posljednjeg vikenda festivala, publiku će zabavljati, kotorskoj publici dobro poznat duo Aleksandra Bijelić Aleksijević i Ivan Aleksijević.

human_nature_quartet-07-18-041.jpg
 
Džez muzika je na muzičkoj sceni Crne Gore sve prisutnija. Naporima sjajnog crnogorskog džez pijaniste, Vladimira Maraša, osnivanjem festivala Made in New York, kao i, vjerujemo, učincima našeg Festivala, kao i još nekih zaljubljenika u džez u Crnoj Gori, ovaj važan muzički žanr polako osvaja i crnogorsko muzičko nebo. Džez programom ne afirmišemo samo dati pravac, već i „drugačiji način mišljenja“, postajući dio jednog posebnog svijeta i prihvatajući sve ono što stil džeza sobom nosi. Želimo pružiti publici u Kotoru, Luštici Bay, kao i na sjeveru zemlje mogućnost da uživaju uz kvalitetnu džez muziku i osjećaju slobode koji ona pruža.  – istakla je PR služba Festivala. 
 

Do sada, KotorArt Don Brankovi dani muzike su organizovali pojedinačne koncerte džez muzike, poput koncerta legendarnog trubača Duška Gojkovića, američkog džez pijaniste našeg porijekla Lerija Vučkovića sa bendom, zatim Italijanskog Big Benda; ugostili su neke od najpoz-natijih džez pijanista u regionu, poput Matije Dedića, Vasila Hadžimanova, Bojana Zulfikarpašića, da bi se prije dvije godine koncerti džez muzike grupisali kroz novi serijal Pjaca od džeza, čime im je dat veći značaj. Danas, džez koncerti predstavljaju značajan element programa KotorArt Don Brankovih dana muzike, trudeći se da afirmišu sve krajeve Crne Gore. 

Ovogodišnja serijal džez koncerata organizuje se u partnerstvu sa festivalom Wild Beauty Art, Lušticom Bay, ambasadama Austrije, Slovenije, Mađarske i Danske. U Kotoru je sponzor Pjace od džeza lokalna Turistička organizacija dok su pokrovitelji KotorArta Opština Kotor. i Ministarstvo kulture.