KotorArt Pjaca od filozofa: teme kulturnog naslijeđa, ekologije, manjinskih prava i digitalnih tehnologija

Dvanaesta po redu KotorArt Pjaca od filozofa realizuje se ovog ljeta održavanjem muzičkih, debatnih i edukativnih programa značajnih projekata - projekta Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad i projekta Modifying Error 404: ka zelenim, digitalnim i inkluzivnim društvima

Regionalni projekat saradnje Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad iniciran je od strane Međunarodnog festivala KotorArt, a realizuje se uz podršku Fonda za Zapadni Balkan i u partnerstvu sa NGO Mostovi i Music&More SummerFest-om iz Trebinja i udruženjem Almašani iz Novog Sada. Dio aktivnosti biće održan na različitim tvrđavama – mjestima koja su nekada simbolizovala sukobe, nepristupačnost i zatvorenost, a koja će ovom prilikom postati utvrđenja za promociju kulturnog naslijeđa, dijaloga, mira, povezanosti i raznolikosti.

Aktivnosti ovog projekta u Kotoru podrazumijevaju realizaciju četvorodnevne konferencije od 29. jula do 1. avgusta, a njen program obuhvata zajednički koncert Vojnog orkestra Gardijske čete Vojske Crne Gore i Vojne muzike Gornje Austrije, pod upravom dirigenata Mila Belevića i Gernota Hajdegera, panel diskusije na temu različitih praksi upravljanja i važnosti participativnog pristupa, valorizacije i održivog upravljanja kulturnim naslijeđem u Boki, Crnoj Gori i regionu, projekciju filma Tvrđava Boka snimljenog u produkciji NGO KOD, kao i nastup mladih crnogorskih muzičara koji studiraju u Austriji – solo pevačica Antonije Vučinović  i Lorene Janković, i pijaniste Andrije Jovovića. Međunarodni festival KotorArt ovim projektom nastavlja uspješnu praksu preplitanja umjetnosti sa važnim društvenim temama i intenzivira nivo regionalne kulturne razmjene i saradnje. Projekat se održava u partnerstvu sa Fondom za Zapadni Balkan, Ministarstvom odbrane Crne Gore, Ministarstvom odbrane Austrije, Ambasade Austrije u Crnoj Gori i Erste banke.

 

Foto: Ranko Maraš

Referišući se na grešku u komunikaciji računarske mreže, međunarodni projekat Modifying Error 404: ka zelenim, digitalnim i inkluzivnim društvima ukazuje na značaj i podiže svijest o tri važna stuba savremenih društava – digitalnim i manjinskim pravima i zelenoj agendi. Ciljevi ovog projekta, podržanog od strane Fondacije za otvoreno društvo, su podrška i promocija ekologije, ekološkog aktivizma i održivog razvoja, promovisanje demokratije i ljudskih prava u kontekstu rastuće digitalizacije i jačanje društvene kohezije kroz afirmaciju i promociju romske kulture i umjetnosti. 

Pjaca od filozofa, segment KotorArt festivala, interesantnim razgovorima istaći će povezanost društva i prirode, njihovog međusobnog odnosa i korelacije. Princip povezanosti i uslovljenosti koji važi u prirodi, trebalo bi da bude primjer čovjeku u socijalnim odnosima, učeći ga altruizmu.

Posebno osmišljen segment Festivala, pokrenut 2018. godine, je EKOtorArt posvećen promociji održivog razvoja, ekologije, identifikovanju ekoloških problema, sa praktičnim angažovanjem i aktivnim doprinosom njihovom rješavanju. U gradskom parku Slobode biće postavljeno nekoliko instalacija i skulptura izrađenih od recikliranog materijala skupljenog akcijama čiščenja našeg podmorja i priobalja. 

Pod vođstvom muzičara i ekološkog aktiviste Antonija Pušića, poznatog kao Rambo Amadeus, biće organizovane dinamične diskusije na aktuelna pitanja očuvanja lokalnih i regionalnih prirodnih resursa, isprepletene sa džez koncertima.

 

Predstavnici više od 20 organizacija prisustvovaće Ljetnoj školi za digitalna prava, koju organizuje SHARE fondacija. Stručna izlaganja će rezultirati efikasnijim umrežavanjem i transferom znanja, a uključene organizacije će dobiti priliku da se zajednički bave pitanjima digitalnih prava u regionu.

Program Evropskog romskog instituta za umjetnost i kulturu (ERIAC) odnosi se na širenje znanja o romskoj savremenoj umjetnosti kroz javnu diskusiju i nastupe muzičara, koji ljepotom i snagom umjetnosti nastoje ukloniti etničke barijere.  

Međunarodni festival KotorArt ovog ljeta će se održati u periodu od 1. jula do 14. avgusta, sa bogatim i raznovrsnim programom, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, uz podršku Evropske unije, Fonda za Zapadni Balkan, Fondacije za otvoreno društvo, brojnih ambasada u Crnoj Gori i drugih značajnih partnera i sponzora.