KotorArt: Pjaca od knjige i likovni segment

Međunarodni festival KotorArt ističe se po umjetničkom kvalitetu i jedinstvenom konceptu svojih programa, a proglašen je i festivalom od posebnog značaja za kulturu Crne Gore. Ovog ljeta, tokom jula i avgusta mjeseca, osim glavnog segmenta Don Brankovih dana muzike, čiji programi predstavljaju okosnicu cijelog festivala, posjetioci će moći da uživaju i u raznovrsnim sadržajima u okviru pratećih segmenata književnog, likovnog i dramskog programa.

Međunarodni festival KotorArt dodatno proširuje muzički segment festivala, kao što je to bio slučaj i sa programom Kreativnih industrija WBCHIL u saradnji sa British Councilom i Share fondacijom tokom februara mjeseca, prije svega zbog što raznovrsnijeg kvalitetnog umjetničkog sadržaja, te još veće turističke atraktivnosti. Uskoro ćemo objaviti kompletan program festivala i uvjereni smo  da će i ovogodišnja publika festivala, kao i svakog ljeta do sada, imati prilike da isprati bogat, reprezentativan i originalan umjetnički program koji pripremamo za Kotor tokom jula i avgusta mjeseca. – istakli su iz PR službe festivala.

 

Maja Mrdjenovic foto1.JPEG

Ovogodišnja Pjaca od knjige posvećena je obilježavanju dvostrukog jubileja: 100 godina od smrti Franca Kafke i 100 godina od objavljivanja romana Čarobni brijeg Tomasa Mana. U okviru dvodnevnog programa, 15. i 16. jula, književne razgovore o dva čuvena modernistička pisca i njihovim djelima vodiće germanistkinja, prevoditeljka i organizatorka književnih razgovora u Goethe institutu u Beogradu Biljana Pajić, teoretičarka književnosti i docentkinja za oblast njemačke književnosti na Univerzitetu Crne Gore Jelena Knežević, književna kritičarka i naučna saradnica pri Institutu za književnost i umetnost u Beogradu Nataša Anđelković i sociolog i redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu Pavle Milenković. Urednica ovog programskog segmenta je Maja Mrđenović, filološkinja opšte književnosti i teorije književnosti i teatrološkinja, a ko-urednica Jasmina Bajo, master filoloških nauka i predsjednica Udruženja bibliotekara Crne Gore.

 

Urednica likovnog programskog segmenta je poznata dubrovačka slikarka Romana Milutin Fabris, čije će slike, rađene tehnikom ulja i akrilika na platnu biti predstavljene na izložbi “Uspomene”. Na drugoj izložbi pod nazivom “Magični svijet stripa”, čiji je autor uvaženi Kotoranin, pisac i diplomata prof. dr Antun Sbutega, predsjednik Savjeta Fondacije Don Branko Sbutega, biće izloženo dvadesetak tabli stripa rađenih kombinovanom tehnikom. Obje izložbe biće organizovane u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru, dugogodišnjem partneru festivala.