KotorArt podijum – referenca mladim umjetnicima

Nakon nastupa učenika Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje Vida Matjan iz Kotora, te studenata Muzičke akademije na Cetinju, tematski segment KotorArt talenti na Don Brankovim danima muzike zaokružili su članovi klavirskog trija Iskra. U četvrtak 5. avgusta, u Crkvi Sv. Duha, mladi crnogorski umjetnici – violinista Dušan Obrenović, violončelistkinja Teodora Uskoković i pijanistkinja Miljana Nikolić – predstavili su se djelima Bedžiha Smetane, Sergeja Rahmanjinova i Astora Pjacole.
kotorart talenti.jpg
Ovogodišnji podijum KotorArt talenti upotpunjen je nastupom mladih umjetnika koji su svoje prve muzičke korake stekli u Podgorici, u Muzičkoj školi Vasa Pavić. Nakon završene srednje škole troje umjetnika su studirali na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Dušan Obrenović je masterirao u klasi prof. Miroslava Pavlovića i trenutno pohađa doktorske studije u klasi prof. Mihala Budimskog, Teodora Uskoković pohađa maser studije u klasi prof. Marka Miletića, dok je Miljana Nikolić masterirala u klasi prof. Biljane Gorunović.
 
Za vrijeme dosadašnjeg obrazovanja, umjetnici su ostvarili zapažene rezultate na takmičenjima. Teodora Uskovković je dobitnica Prve nagrade na takmičenju Zlatna lira u Podgorici i Zlatne stepenice u Valjevu, Davorin Jenko u Beogradu, dok je Miljana Nikolić dva puta predstavljala Crnu Goru na Festivalu pijanista u Parizu.  Dušan Obrenović se dodatno usavršavao na seminarima istaknutih violinista poput Vilija Ferdinandija, Vujadina Krivokapića, Benjamina Cierfogela, Šandora Galgocija. Zajedno sa Teodorom Uskoković pohađao je ljetnji kamp kamerne muzike i orkestra, koji su vodili dirigenti Elizabet Atl, Tomas Post, Žan-Mišel Despen. Miljana Nikolić je položila audiciju i bila dio tima Akademije umetnosti na Festivalu u švedskom gradu Jarni.
 
Muzičari su koncert otpočeli Klavirskim trijom u g-molu, op. 15 češkog kompozitora Bedžiha Smetane, romantičarskim djelom standardne trostavačne forme, a nastavili su u istom tonalitetu, takođe romantičarskim djelom. Dodajući programu Elegični trijo u g-molu, br. 1 ruskog autora Sergeja Rahmanjinova, oni su istakli raznolikost kompozitorskih poetika romantičarskog doba i ispoljili svoja izvođačka dostignuća. Dok je u prvom triju bilo potrebno pokazati dobru koncentraciju, diferencijaju između mnoštva karaktera, usmjerenost na zahtjevne ritmičke tokove i međusobnu komunikaciju, dotle je u drugoj kompoziciji ostalo prostora za posvećenje melodijskoj liniji i ekspresiji.
 
Klavirski trio Iskra je koncert završio muzikom Astora Pjacole, njegovim poznatim komadom Ljeto iz ciklusa Četiri godišnja doba. Ovim djelom, u stilu novog tanga, umjetnici su donijeli miris ljeta Buenos Ajresa, a nastupom u cijelini obilježili još jednu sezonu KotorArt talenata.
Boris Marković