KotorArt: Trajno zabilježena četiri djela savremenih crnogorskih kompozitora

Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike organizovao je važan koncert pod nazivom Stvaranje nasljeđa, u ponedjeljak, 14. avgusta, u Crkvi sv. Duha.

2023-08-9398.jpg

Na čelu sa dirigentom Premilom Petrovićem, Crnogorski orkestar mladih, sopranistkinje Olivera Tičević, Natalija Radić i Milica Milanović, narator Dejan Đonović i violončelista Dmitrij Prokofjev izveli su kompozicije Pogledi, za tri soprana, gudački orkestar i elektroniku Nine Perović (1985), Pasija po Steli, za sopran, naratora i orkestar Ramba Amadeusa (1963), Iskra besamrtna, za naratora i gudački orkestar Ivana Marovića (1981) i Ja sam mrtav sada, vi ste bili prije, za violončelo i gudački orkestar Aleksandra Perunovića (1978).

Od neizmjernog značaja je stvarati, njegovati, čuvati i unapređivati sopstvenu kulturnu baštinu. KotorArt je pozitivan primjer u crnogorskom društvu. Mnogobrojnim porudžbinama kompozicija podržavamo savremeno stvaralaštvo, a takođe pronalazimo izgubljena ili zaboravljena djela kao i djela komponovana od stvaralaca koji su bili inspirisani Crnom Gorom i našim narodom. - istakli su iz PR službe festivala.

Crkva sv. Duha, sinoć je bila puna poštovaoca savremenog stvaralaštva i ideje koju KotorArt baštini, a to je čuvanje, njegovanje i stvaranje kulturne baštine Crne Gore. Osim izvođenja kompozicija, ovo veče bilo je posebno jer su one trajno zabilježene na licu mjesta. Koncertno snimanje djela savremenih autora bio je poseban izazov za umjetnike.  

Kompozitor Ivan Marović, istakao je: To što radi KotorArt, to je misija koju imaju. To je od velike važnosti. Savremeni kompozitori bilo gdje u svijetu nemaju uvijek prilike da se njihova djela izvode, ne ovoliko često, ne ovoliko kvalitetno koliko bismo htjeli. Tako da je ovo velika stvar.

O korišćenju elektronike u svojim kompozicijama, kompozitorka Nina Perović kaže: Korišćenje elektronike vam omogućava da na različite načine pristupite tretmanu muzičkog materijala i onda što zamislite da čujete možete da postignete. To nije uvijek lako sa izvođačima uživo jer se dešavaju razne stvari, a elektroniku uvijek možete snimiti i napraviti ono što sto ste u fantaziji stvarno i zamislili.