KotorArt u gostima: Članovi Bečke filharmonije nastupaju u Porto Montenegru

Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike svakog ljeta okuplja impozantan broj umjetnika, a među njima uvijek i one najistaknutije, svjetski afirmisane. Ovoga puta na KotorArt dolazi Bečka platforma K+K, koju čine renomirani članovi Bečke filharmonije, okupljeni u ovu dinamičnu grupu od 2009. godine. Koncert, pod nazivom Vienna Calling! održaće se sjutra, 29. jula u zgradi bivšeg Doma Vojske u Porto Montenegru, sa početkom u 20 časova, u okviru Rubix festivala. 

 

K+K_Vienna_Cover_4000_neu-2.jpg

Publika će imati priliku uživati u izvođenju muzike renomiranog violiniste, harizmatičnog Kirila Kobančenka, koji je ujedno i direktor Platforme, zatim violistkinje Aurore Nozomi Cani, violončeliste Florijana Egnera, kontrabasiste Bartoša Siroskia, pijaniste Kristofa Egnera, kao i harmonikaša Kristijana Bakaniča. Na repertoaru će se naći djela Mocarta, Šuberta, Bakaniča, Pjacole, Krajslera, Štrausa II i Brabeka, a sve aranžmane potpisuju Kristijan Bekanič i Bečka platforma K+K.

Ulaznice za koncert su dostupne preko Gigs Tix mreže, putem interneta na www.gigstix.me i širom Crne Gore, na izabranim lokacijama Tobacco S Press kioska.
  
Imamo veliku čast i zadovoljstvo da budemo domaćini ovakvim umjetnicima, da ih ugostimo u našoj Boki.  Sigurni smo da će publika uživati u njihovom programu, a mi se nadamo da će i umjetnici ponijeti lijepo iskustvo iz Crne Gore i da će se vratiti na naš Festival. Ovakav projekat ne bi bio izvodljiv bez velike pomoći naših dugogodišnjih prijatelja i partnera KotorArta, i svima im se zahvaljujemo. Zajedničkim idejama i radom postižemo visok umjetnički nivo i pružamo kvalitetnu kulturnu ponudu, kako domaćoj publici, tako i turistima. - izjavili su iz PR službe festivala.

Partneri koncerta su Rubix festival, Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Henly&Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, zatim Erste i Addico banka, kao i Yamah-Euro unit.

Bečka platforma K+K, koju čini dinamična grupa renomiranih izvođača, osnovana je 2009. godine iz potrebe za ostvarivanjem što veće umjetničke slobode. Svojim programskim koncepcijama, ansambl ima cilj da, s jedne strane, postavi spomenik svom muzičkom domu – Beču, a s druge, da istražuje nove žanrove i oživljava rijetko slušana muzička djela, prije svega nastala u 20. vijeku. Projekat Vienna Calling!, koji predstavlja očaravajuće putovanje kroz svijet klasične muzike, tanga, džeza i gruva objavila je Izdavačka kuća Dojče Gramofon, 2018. godine. Ansambl redovno nastupa u najprestižnijim austrijskim koncertnim salama, poput Muzikferajna i Koncerthausa u Beču, Bruknerhausa u Lincu i Muzikferajna u Gracu, i otvara čuveni Salcburški festival. Međunarodnu pažnju umjetnici su privukli brojnim koncertima po Evropi i Aziji. K+K u nazivu ansambla predstavlja aluzuju na carske porodice Habzburške monarhije i, u isto vrijeme, direktora Platforme, harizmatičnog Kirila Kobančenka. Rođen u Ukrajini, vioilinista Bečke filharmonije i zaljubljenik u elektronsku muziku, Kobančenko je ostvario svoj san: da bude inspirisan mnoštvom tradicija i da proširi granice sviranja muzike koju publika ranije nikada nije čula.


Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art.