KotorArtić – adaptacija opere Čarobna frula za najmlađe

U okviru Međunarodnog Festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike tradicionalno se organizuju posebni programi namijenjeni i prilagođeni najmlađoj publici. U okviru KotorArtića ove godine nastupiće muzičari iz Udruženja umjetnika Visoko C koji će 23. jula na Pjaci od Kina u Kotoru, u dva termina izvesti adaptiranu operu Volfganga Amadeusa Mocarta Čarobna frula u posebnoj namjenjenoj djeci, u režiji Branislava Cvijića. Istog dana, u prijepodnevnim časovima, u okviru serijala programa Luke umjetnosti gostujući pjevači će nastupiti na više kotorskih pjaca, pjevajući operske arije. Dodatne informacije o programu možete pronaći pod tabom “PROGRAM”.

Čarobna frula photo 11 Bogdan Bogdanovic.jpg

 

KotorArtić je veoma bitan program našeg Festivala kojim njegujemo našu najmlađu publiku. Djeci je potrebno, od najranijeg uzrasta, pružiti kvalitetan program, koji je nenametljiv, dobro adaptiran i prijemčiv. Nadamo se da će ovogodišnjim programom djeca po prvi put uploviti u svijet opere i uživati u izvođenju jednog od najgenijalnijih djela klasične muzike - Mocartove opere Čarobna frula, a radujemo se i planiranju turneje sličnih programa sa važnom edukativnom i umjetničkom komponentom po čitavoj Crnoj Gori u drugoj polovini godine – istakli su iz PR službe Festivala.

U izvođenju Čarobne frule za djecu učestvovaće Marija Cvijić, sopran, Branislav Cvijić, tenor, Ivan Nikolić, bariton, i Marina Mikić, klavir. 

Čarobna frula photo 4 Bogdan Bogdanovic.jpg

 

Udruženje umjetnika Visoko C osnovano je 2015. godine, s ciljem da priprema i realizuje opere za djecu, komade s pjevanjem, mjuzikle, da organizuje koncerte, edukuje građane i posebno djecu o značaju umjetnosti, kao i da organizuje časove glume, pjevanja i ljetnje kurseve. Kroz izvođenja opera za djecu udruženje utiče na izgradnju muzičkog ukusa kod najmlađih, a kroz mogućnost učestvovanja u samim operama doprinosi razvoju kreativnosti i jačanju ličnosti. Udruženje je realizovalo više izvođenja različitih operskih djela – Mocartove Čarobne frule, Pučinijevih Boema, zatim Evgenija Onjegina Čajkovskog, kao i Aleka Rahmanjinova. Ove opere se djeci predstavljaju u vremenski svedenom trajanju, moderno izrežirano i uz pratnju klavira ili kamernog sastava.