Međunarodni festival KotorArt i ove godine pod pokroviteljstvom UNESCO-a

UNESCO.jpg

Cjelokupni festival KotorArt je i ove godine dobio pokroviteljstvo UNESCO-a. Na inicijativu Ministarstva kulture, koji je jedan od pokrovitelja festivala, pomoćnik generalnog direktora UNESCO-a, gospodin Firmin Edouard Matoko, je u pismu čestitao KotorArtu, između ostalog i na promociji umjetničkog i kulturnog diverziteta, što je jedna od misija UNESCO-a.

Festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, jedan od najuglednijih festivala u zemlji i regionu koji okuplja brojne umjetnike i publiku tokom dva mjeseca trajanja u Kotoru i Boki, već nekoliko godina dobija potvrde sa prestižnih međunarodnih adresa. Noseći programi KotorArta, Don Brankovi dani muzike i Kotorski festival pozorišta za djecu, nosioci su evropskog kvaliteta festivala EFFE label, a zajedno sa Međunarodnim festivalom klapa Perast su nagrađeni Wild Beauty nagradama, Nacionalne turističke organizacije. 

Pored izuzetno visokog kvaliteta i posebnog imidža po kojem je prepoznat, svjetski afirmisanih umjetnika koji su Kotor i Crnu Goru stavili na evropsku mapu festivala, male ali visoko stručne profesionalne ekipe koja stoji iza njegove realizacije, ono što je karakteristika festivala jeste autonomija njegovih programskih cjelina, decentralizovana uprava, kao i, za crnogorske - a naročito kotorske prilike, neobično visok procenat samostalno ostvarenih sredstava. Čak i u ovim bremenitim vremenima, pojedine segmente KotorArta, pored pokrovitelja, UNESCO-a, Ministarstva kulture i Opštine Kotor, podržavaju brojni sponzori i partneri.

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala KotorArt je planirano u periodu od 02. jula do 13. septembra, uz smjenjivanje različitih programskih segmenata: KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu (2 - 10. jul), KotorArt Don Brankovi dani muzike (14. jul - 14. avgust), KotorArt Pjaca od filozofa (11. avgust), KotorArt Međunarodni Festival klapa Perast, (11-12. septembar).