Mladi crnogorski muzičari Kosta i Petar Popović na KotorArtu

Međunarodni festival KotorArt organizuje koncert mladog crnogorskog violončeliste, Koste Popovića, dobitnika stipendije u ciklusu za 2023/2024. godinu, koju dodjeljuje Fondacija Miloš Karadaglić zajedno sa partnerima Adriatic Marinas Porto Montenegro i One Crna Gora. Koncert je zakazan za petak, 26. jul, u Crkvi Sv. Duha, sa početkom u 21 čas. Ulaz na koncert je slobodan.

U saradnji sa mladim pijanistom, bratom Petrom Popovićem, Kosta će se publici predstaviti kompozicijama Betovena, Kasada, Debisija i de Falje.

KotorArt, osim za vrhunske umjetničke programe, jedinstvene koncepte i svjetske zvijezde klasične muzike, posebno vezuju za mlade. U raznovrsnoj paleti programa izdvajaju se platforme KotorArt talenti, KotorArt akademija, kao i Forum mladih umjetnika. Među ovogodišnjim raznovrsnim programom, izuzetno nam je zadovoljstvo što ćemo podržati rad, trud, obrazovanje i talenat mladih crnogorskih muzičara, braće Koste i Petra Popovića. Violončelista Kosta Popović je već nastupao na Festivalu, u okviru platforme KotorArt talenti, 2019. godine, predstavivši se tada sa triom, violinistom Lukom Perazićem i pijanistom Simom Šiševićem a 2023. bio je jedan od učesnika Foruma mladih umjetnika, gdje se istakao svojim idejama, kreativnošću ali i vedrim duhom i duhovitošću. Drago nam je da možemo iz godine u godinu pratiti napredak mladih crnogorskih umjetnika a ujedno biti oslonac i potpora na njihovom putu.  - istakli su iz PR službe Festivala.

Kosta Popovic.jpg

Kosta Popović (Podgorica, 2000) stekao je osnovno i srednje muzičko obrazovanje u UŠMB Vasa Pavić u Podgorici, u klasi svog oca Mladena Popovića. Diplomirao je 2023. godine na Gildhol školi za muziku i dramu u Londonu, u klasi prof. Luiz Hopkins. Bio je polaznik majstorskih kurseva svjetski priznatih umjetnika i ansambala, kao i studija kamerne muzike na Institutu Kraljica Sofija u Madridu i na Holandskoj akademiji za gudačke kvartete. Nastupao je kao solista, kamerni i orkestarski muzičar na brojnim koncertima i međunarodnim festivalima, te bio dobitnik više studentskih stipendija i nagrada. Kao osnivač Fibonači kvarteta, ostvario je zapažene nastupe u inostranstvu, te prvu nagradu na takmičenju za kamernu muziku Royal Overseas League. Trenutno pohađa prvu godinu master studija na Gildhol školi za muziku i dramu, te osim moderne muzike, svira i na baroknom violončelu u ansamblu Akademije za staru muziku.

Petar Popovic foto c Jakob Schad.jpg

Petar Popović (Podgorica, 2002) je osnovno i srednje muzičko obrazovnje stekao u UŠMB Vasa Pavić u klasama profesorica Lidije Skender i Milene Nikočević. Usavršavao se kod eminetnih domaćih i inostranih muzičkih pedagoga, te osvojio niz nagrada na muzičkim festivalima, kao i nagradu Za odličan pet! Ministarstva prosvjete. U okviru klavirskog trija Aeternum redovno je nastupao na Ljetnjem festivalu za kamernu muziku na Ivanovim koritima, na koncertima u organizaciji Matice crnogorske i KIC Budo Tomović, te na KotorArt-u. Učestvovao je u multimedijalnom projektu Muzičkog centra Crne Gore - Karneval životinja, a svoj prvi solistički koncert održao je 2022. god. u KIC Budo Tomović. Studije klavira započeo je na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi Bojana Martinovića, a nastavio na Fakultetu za muziku i teatar u Minhenu u klasi Silke Avenhaus. U okviru projekta Dodirni vatru u Dolomitima (Južni Tirol), zajedno sa svojim kolegama iz klase, u martu 2024. god. nastupao je u Briksenu (sala Neustifta i Hofburga) i Bocenu (Konzervatorijum Klaudio Monteverdi).