Mural prijateljstva dva pobratimska grada u Kotoru

U okviru projekta „Saradnja u oblasti digitalnih prava Zapadnog Balkana“ koji realizuju KotorArt i Fondacija Don Branko Sbutega, na stadionu JU OŠ „Njegoš“ u Kotoru, oslikan je mural posvećen prijateljstvu između dva pobratimska grada – Kotora i turskog grada Gaziantepa.

2024-05-6256.jpg

Autor murala je istaknuti vizuelni umjetnik i inženjer arhitekture, Andrej Josifovski, poznat javnosti pod nadimkom Pijanista. Njegova umjetnost reflektuje često provokativne društvene i kulturne poruke, a ovaj mural je značajan doprinos ovom projektu, koji istražuje preplitanje umjetnosti, ekologije i solidarnosti u digitalnom dobu.

Izrada ovog murala označava početak niza aktivnosti planiranih za naredni period, kroz koje ćemo promovisati vrijednosti koje nas povezuju i unaprijeđivati dijalog o pitanjima digitalnih prava, ekologije i umjetnosti, rečeno je iz PR službe, dodajući da ovaj mural simbolizuje naše posvećenost zajedništvu, solidarnosti i očuvanju kulture sjećanja. U sklopu ovog događaja, organizovali smo i razgovor o važnosti zajednice u očuvanju i njegovanju solidarnosti, baštine i kulture sjećanja.

2024-05-6254.jpg

Projekat Saradnja u oblasti digitalnih prava Zapadnog Balkana ima za cilj da okupi organizacije civilnog društva iz regiona Zapadnog Balkana, kako bi unaprijedili zajedničko zalaganje i podstakli dijalog o pitanjima digitalnih prava. Podržan od strane Fondacije za otvoreno društvo, ovaj projekat uključuje zalaganje za evropske integracije, izgradnju kapaciteta, regionalno istraživanje, politiku i zastupanje, kao i zajedničke javne aktivnosti.

Partneri na projektu su: Fondacija Don Branko Sbutega (Crna Gora), Institut za komunikološke studije (Sjeverna Makedonija), organizacije YIHR (Kosovo) i Zašto ne (Bosna i Hercegovina), Centar SCiDEV (Albanija), Fondacija SHARE (Srbija) i Institut za veštačku inteligenciju, istraživanje i razvoj (Srbija).

2024-05-6247.jpg

KotorArt kroz ovaj projekat istražuje polje susretanja umjetnosti i solidarnosti u vremenima ekoloških i prirodnih katastrofa u savremenom, digitalnom vremenu. Dvije studije slučaja, zemljotresi u Crnoj Gori 1979. godine i u Turskoj i Siriji 2023. godine, poslužile su kao osnov za umjetničko istraživanje pitanja solidarnosti, kulture sjećanja, važnosti ekologije, održivog razvoja i obrazovanja u modernom, digitalnom vremenu. Istraživanje je uključilo i razmatranje odnosa između ova dva pobratimska grada, Gaziantepa i Kotora. Ovaj mural predstavlja simbol naših napora u izgradnji snažnijih veza i promovisanju vrijednosti koje nas povezuju - izjavili su iz PR službe festivala