MUZIKA I EKOLOGIJA ZA KRAJ KOTORARTA 2018

Ovogodišnji program Don Brankovih dana muzike, kao i KotorArta u cijelini, završen je u ponedjeljak, 13. avgusta. Programom pod nazivom Boka naša nasušna, zaokružen je jedan od glavnih temata ovogodišnjeg festivala – ekologija, održivi razvoj i zaštita životne sredine. Na kotorskoj Pjaci od kina izveden je muzičko-likovno-literarni program, koji je imao zajednički cilj da probudi razmišljanje o zagađenosti mora u Boki. Na taj način, Don Brankovi dani muzike zaokruženi tematski, jer, podsetimo, na otvaranju festivala 13. jula premijerno je izvedena kompozicija Pasij po Steli Ramba Amadeusa, koja kroz dramski tekst tematizuje problem flore i faune u Boki.
 
U muzičkom dijelu programa učetvovao je perkusionista Darko Karlečik, koji je nekoliko dana unazad pripremao djecu, volontere NVO Naša akcija, kao i članove tima Don Brankovih dana muzike za izvođenje na nekonvencionalnim udaračkim instrumentima. Oni su, naime, svirali na ogromnoj konstrukciji napravljenoj od otpada sakupljenog iz mora. Ova instalacija predstavljala je kostura kita, gotovo u prirodnoj veličini. Karlečik je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Nebojše Jovana Živkovića i masterirao na Bečkom privatnom univerzitetu za muziku i umjetnost. Nastupom na KotorArtu pokazao je ne samo izvođačko, već i izuzetno pedagoško umijeće, s obzirom na to da je radio s izvođačima koji uglavnom nemaju muzičko obrazovanje.
 
Slikom, dokumentovana je akcija čišćenja peraškog podmorja, koju su 4. avgusta izveli profesionalni ronioci u saradnji s Našom akcijom i timom festivala. Pored toga, publika je imala priliku da pogleda fotografije Ivane Orlović Kranjc i Janeza Kranjca, koje su ranije bile izložene u akvatorijumu Instituta za biologiju mora, u okviru prve podvodne izložbe u Crnoj Gori. Kada je riječ o likovnom stvaralaštvu, pored instalicije kostura kita, bila je izložena skulptura Zarobljena riba, koju su kotorski srednjoškolci napravili, takođe, od otpada iz mora, odnosno od staklenih i plastičnih flaša. 
Na završnoj večeri KotorArta učestvovala je i likovna umjetnica Ana Nives Radović koja je izvela kratki performans – transformisanje mozaika sastavljenog od malih oslikanih ploča koje u prvobitnoj formaciji daju riječ waste (otpad), a na kraju performansa, uslijed njihovog premeštanja, daju riječ clean (čisto). Prevashodno ekonomistkinja menadžmenta i pravnica za oblast prava Evropske Unije, a od 2017. i direktorka Turističke organizacije Kotor, Ana se slikarstvom bavi od 2004. godine, а prihode od prodaje svojih slika daje u humanitarne svrhe. 
 
Ovogodišnji KotorArt trajao je od 28. juna, a kroz četiri segmenta – Festival klapa Perast, Kotorski festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike i Pjaca od filozofa, realizovano je više od 250 programa, s učešćem više od hiljadu umjetnika.
 
Boris Marković