Poziv za podnošenje predloga za dodjelu nagrade "Darinka Matić Marović"

Međunarodni Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike pozivaju organizacije, udruženja, ustanove, kao i pojedince iz oblasti muzičke umjetnosti da podnesu predloge za nagradu Darinka Matić Marović.

NagradaDMM.jpg
U čast jedne od najznačajnijih predstavnica muzičke umjetnosti u regionu, Darinke Matić Marović, Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike ove godine uspostavljaju bijenalnu nagradu sa njenim imenom, koja će biti dodijeljivana istaknutim umjetnicama za djela ili ostvarenja koja predstavljaju izuzetan doprinos razvoju muzičke umjetnosti na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za ženske stvaraoce porijeklom sa ovog prostora. Međunarodni žiri koji će odlučivati o dodjeli nagrade, biće takođe sačinjen od renomiranih umjetnica iz polja muzičke umjetnosti. Nagrada će biti uručena u Kotoru za vrijeme realizacije Festivala, a pored diplome, za izabranu umjetnicu je planirana i novčana nagrada.

Organizacije i pojedinci iz oblasti muzičke umjetnosti mogu da pošalju svoj predlog za dodjelu nagrade, popunjavanjem online formulara koji je dostupan klikom ovdje.

Pored osnovnih podataka o organizaciji ili pojedincu koji podnosi predlog, kao i njihovoj kandidatkinji za dodjelu nagrade, predlog mora biti obrazložen i potkrijepljen prilozima koji potvrđuju njen doprinos razvoju u oblasti muzičke umjetnosti. Poziv je otvoren do 15. maja.

Ime Darinke Matić Marović vezujemo za neiscrpnu energiju, perfekcionizam, upornost, marljivost, autoritet i muzikalnost. Uvijek je ostala vijerna svojoj Boki i svom Kotoru. Na festivalu KotorArt Don Brankovi dani muzike učestvovala je mnogo puta, a publika će najviše pamtiti  koncert kada je dirigovala najvećim muzičkim ansamblom ikada okupljenim u Crnoj Gori, sastavljenim od mladih instrumentala i horista iz Crne Gore i regiona. Na programu tog istorijskog koncerta  2006. godine, izveo se premijerno u Crnoj Gori Mocartov Rekvijem koji je  posvećen tada nedavno preminulom, don Branku Sbutegi. Darinka nije bila samo uspješna dirigentkinja već i prva žena dekan i prva žena rektor. Revolucionarka borbenog duha i nevjerovatne radne etike podstakla je mnoge žene na dalji rad, usavršavanja i razboritost. Ovim činom, želimo odati počast našoj dragoj Dari ali i podstaknuti sve muzičke umjetnice na dalji rad. - istakli su iz PR službe Festivala.

DaraMaticMarovic.jpg
 
Darinka Matić Marović (1937-2020) bila je istaknuta umjetnica, proslavljena dirigentkinja, prva žena dekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, prva žena rektor Univerziteta umetnosti, u pet mandata. Vodila je Akademski hor Collegium musicum od 1971. godine, i Akademski hor Obilić od 1981. godine, a za 45 godina karijere dirigovala na više od deset hiljada koncerata. Rođena je u Herceg Novom, muzičku školu i realnu gimnaziju završila je u Kotoru, a Fakultet Muzičke umetnosti u Beogradu. Sa svojim horovima dirigovala je u preko 40 zemalja svijeta. Turneje hora u SAD i u Kanadi podrazumijevale su preko stotinu nastupa. Imala je priliku da diriguje u najprestižnijim dvoranama svijeta, poput Karnegi hola, Muzikferajna u Beču, Mocarteuma u Salzburgu. Takođe, nastupala je sa mnogobrojnim uglednim orkestrima iz regiona (Beogradska, Zagrebačka, Skopska filharmonija) a ostvarila je saradnju i sa operskim kućama u Italiji, Rumuniji i Sovjetskom Savezu. Preminula je u 84. godini života i sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.