Nemanja Radulović i Double Sens - od balkanskog folklora do melodija udaljenih krajeva Kine, Indije i Japana

Svečano otvaranje XXII KotorArt Don Brankovih dana muzike održaće se sjutra, 13. jula, tradicionalno na Dan državnosti Crne Gore, na trgu ispred Katedrale sv. Tripuna u Kotoru, sa početkom u 21 čas i 30 minuta. Violinista jedinstvene emocije i senzibiliteta, Nemanja Radulović, sa svojim ansamblom Double Sens nastupiće na koncertu pod nazivom Put oko svijeta. Program je dio koncertne turneje i promocije novog albuma Roots (Korijeni) snimljenog za Izdavačku kuću Varner Klasiks 2022. godine. 

Nemanja Radulovic foto 5 Photographer Sever Zolak.jpg

Na repertoaru koncerta naći će se objedinjeni aranžmani tradicionalne i savremene muzike, kroz muzičko putovanje svijetom - od srpskog i balkanskog folklora, preko melodija evropskih zemalja, sve do zvukova iz udaljenih krajeva Kine, Indije i Japana. Većinu aranžmana, uz Nemanju Radulovića, radio je pijanista Aleksandar Sedlar, koji je i sam gost koncerta. 

Svečano otvaranje KotorArt Don Brankovih dana muzike je poseban događaj na kulturnoj mapi Crne Gore. Ono ne predstavlja samo određeni koncert u datom vremenu i prostoru već događaj koji uvijek nosi poruke mira, dijaloga i tolerancije sa mjesta koje je vjekovima staro i pod zaštitom Uneska. Ovog puta iz Kotora ćemo, uz zvuke Nemanje Radulovića i njegovog sastava Double Sens ploviti svijetom i upoznavati druge kulture, samim tim, oplemenjivati i bogatiti sopstvenu. - istakli su iz PR službe Festivala. 

Nemanja Radulović, srpsko-francuski violinista koji svojom jedinstvenom energijom, uzbudljivom virtuoznošću, dubinom izraza i avanturističkim programom potvrđuje ideju da muzika zbližava ljude, posljednji album, Roots (Korijeni), objavio je za Izdavačku kuću Varner Klasiks, 2021. godine. Prethodili su kompakt-diskovi za izdavačke kuće Dojče Gramofon i Juniverzal Mjuzik Grup. Nastupao je u najprestižnijim svjetskim salama poput njujorškog Karnegi hola, amsterdamskog Koncergebaua, sale Berlinske filharmonije, sale Plejel u Parizu, Pozorišta na Jelisejskim poljima, hola Suntori u Tokiju itd. Kao solista, nastupa sa vodećim svjetskim orkestrima, među kojima su: Londonska, Minhenska i Njujorška filharmonija, Berlinski, Tokijski, Montrealski, Geteborški i Sidnejski simfonijski orkestar, Kraljevska filharmonija iz Liverpula, Drezdenska državna kapela itd. Redovno održava resitale s harfistkinjom Marijel Norman, pijanistkinjama Lor FavrKan i Suzan Manof. Bio je pobjednik violinskih takmičenja Jozef Joakim u Hanoveru, Žorž Enesku u Bukureštu i Stradivarijus u Kremoni. Studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na Visokoj školi u Sarbrikenu, Akademiji Štaufer u Kremoni i na Pariskom konzervatorijumu.

Double Sens osnovan je 2008. godine, kada je violinista Nemanja Radulović okupio neke od svojih omiljenih muzičara iz Francuske i Srbije da sviraju zajedno u kamernom orkestru. Ujedinjeni prijateljstvom, sa jakom ljubavlju prema muzici i izrazitom strašću prema njenom dijeljenju na sceni, članovi Orkestra sviraju zajedno širom svijeta, a nedavni i budući nastupi uključuju koncerte u Pozorištu na Jelisejskim poljima, bečkom Koncerthausu, dizeldorfskom Tonhaleu, Mersejskoj operi, Kolarčevoj zadužbini, Koncertnoj sali u Kjotu, sali Berlinske filharmonije. Orkestar je snimio pet albuma, među kojima su The 5 Seasons (Deka, 2011) i Journey East (Dojče Gramofon, 2015). Radulović i Double Sens snimili su prvi put CD za Izdavačku kuću Varner Klasiks 2022. godine. Ideja za album razvila se za vrijeme pandemije kovida-19, kada je Radulović tokom izolacije imao vremena da dublje promisli muziku danas, ali i muziku prošlosti i budućnosti. S tim u vezi, kompakt-disk pod nazivom Roots objedinjuje aranžmane tradicionalne i savremene muzike, kroz muzičko putovanje svijetom – od srpskog i balkanskog folklora, preko melodija evropskih zemalja, sve do zvukova iz udaljenih krajeva Kine, Indije i Japana.

Uz pokrovitelje festivala, kao i sponzore i prijatelje, partner ovog koncerta je i Yamaha, euro -unit.